De som inte kan föra sin egen talan

Idag har P4, Skaraborg rapporterat om att Socialstyrelsen i Västsverige ska granska fler kommuner efter det uppmärksammade fallet i Marks kommun, där två barn blev omplacerade från ett familjehem till ett annat. Detta efter att barnen hade bott många år i det första familjehemmet.

Jag har skrivit om fallet tidigare på min blogg där jag ansett att Marks kommun borde ha tvångsomhändertaget socialnämnden istället för barnen. Som jag har förstått det så ville inte dessa barn flytta från sitt första familjehem. Socialnämnden i Marks kommun har med hela sin auktoritär visat på att man inte är vuxen sin uppgift som nämnd och förtroendevalda för barn som inte kan (har rätt) föra sin egen talan.

Jag har skrivit om det tidigare. Alla vi som har ett förtroendeuppdrag i sociala delegationer, utskott, beredningar och socialnämnder borde förstå att vår huvuduppgift och särskilda ansvar är just personer som av en eller annan anledning inte själva kan föra sin egen talan. Det gäller barn, likväl som vuxna. Det gäller när det handlar om samhällets omhändertagande av barn, likväl som vid adoptioner. Vi måste hela tiden förstå att det handlar om att ta tillvara de barn som inte kan föra sin egen talan oavsett att alla ”vuxna” som det berör ”tycks vara reko” människor. Om inte så borde man åtminstone lyssna på vad dessa barn själva säger och önskar. Ni skulle bli förvånade vad bra resultatet kan bli om vi gjorde detta istället för att tro att vi alltid vet bäst.

I Marks fallet så har man inte ens lyssnat på barnen utan gått in och intervenerat på ett högst olämpligt sätt. Om man inte förstår vad ett omhändertagande bidrar till i ett barns fortsatta liv kan ni få gå kurs hos mig och hos mina vänner. Missförstå mig rätt nu. Det finns barn som i allra högsta grad inte ska eller kan bo kvar i sin familj eller hos sina vårdnadshavare. Men det är inte vår subjektiva uppfattning som ska styra ett omhändertagande. Framför allt inte när det verkar som att det inte förekommer några oegentligheter i familjerna.

Det är helt möjligt att man kan gå in och tvångsomhänderta en socialnämnd i en kommun. Det är bara att man gör denna nämnd till ett utskott i kommunstyrelsen istället. I och för sig är det inte en garanti för att det inte i kommunstyrelsen sitter lika oförstående tjänstemän och förtroendevalda,  som det tydligen har gjort i socialnämnden i Marks kommun. Men i fall som detta borde ett tvångsomhändertagande av en socialnämnd vara en regel. Man har praktiserat sådana här saker tidigare i världshistorien men oftast då socialnämndernas budgetar haft stora underskott.

Jag hoppas verkligen att det inte är fler kommuner som betett sig likadant nu när granskningen genomförs. Om det visar sig att så är fallet så bör vi nog titta på hur lagstiftningen eller regelverket är utformat och åtgärda detta.

Intressant?

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *