Äntligen hemma?

Äntligen hemma skriver Leif GW Persson i sin krönika i Expressen i söndags med anledning av att Socialdemokraterna valde Stefan Löfven till ny ordförande. Leif GW Persson menade att Stefan Löfven har skänkt honom hoppet åter. Hoppet om att vi ska kunna återvinna det politiska arv som tyvärr gick förlorat under Mona Sahlin och Håkan Juholts ledning. En socialdemokrati som Leif GW Persson har identifierat sig med i hela sitt liv utifrån sin enkla bakgrund i arbetarklassen som kommit upp sig i samhällshierarkin. Jag får väl säga ett grattis då GW och hoppas att du inte blir besviken igen.

Margareta Winberg är inne på samma tankar när hon säger till Aftonbladet att partiet har gått vilse i tiden. Väljarna svek partiet när de (sossarna) var naiva att tro att valfriheten handlade om lokala engagemang när det gällde välfärden och när de (sossarna) fick för sig att väljarna inte tyckte att modellen längre dög.

Jag skulle vilja hävda att både Leif GW Perssons och Margareta Winberg har med sina tankar fångat den identitetskris som Socialdemokraterna faktiskt lider av. För bägge två uttrycker att Socialdemokrati = den svenska/nordiska modellen. När nu så människor ställer lite andra krav tycker socialdemokraterna att väljarna har svikit och letar febrilt efter en ledare som värnar den svenska modellen mer än partiets värderingar. Under tiden har väljarna börjat ägna sig åt valfrihet, egoism, avregleringar och nyliberalism. Det om något ska inte medborgarna i norden få ägna sig åt. Inget fel i det och jag önskar dom lycka till. Men att det ska behövas forskning för att socialdemokratin ska kunna anpassa sig till samtiden, hitta gemensamma värderingar och sin identitet utan att sammankoppla partiet med den nordiska modellen känns ju lite som att de erkänner att de inte har något existensberättigande längre.

Jag skrev redan dagarna efter valet 2010 att solidariteten har skiftat fokus. Där människorna istället för att förlita sig på politikens tillrättaläggande av livet vill att samhället och politiken ska se hela människans potential och systemet ska vara utformat för att stötta människan till självständighet och egenmakt. Att politiken ska vara i samklang med samhällsutvecklingen och människans behov i övrigt. I det fallet anser jag att socialdemokratin har gått från att vara reformistiska socialister till att vara funktionssocialister, d v s att värna de utsattas välfärd mer än att förändra ägandet eller klasstrukturerna. För privat ägande och vinster måste de trots allt tillåta i en globaliserad värld om de inte ska uppfattas som helt lost. Fast deras identitet är fortfarande att de är ett parti som sysslar med reformistisk socialism. Det är lite som den där bilden som spreds sig för många år sedan innan Facebook fanns.

Så under tiden Socialdemokraterna hittar sin egen identitet så kommer vi alla behöva stå ut med dessa kvarlevor och återblickar där vissa grupper åker på bussresor för att odla sitt klasshat, gillar en nyvald ledare utan att denne åstadkommit ett jota, eller tycker att ingen tar ansvar längre för den svenska modellen eller sprider illvilliga myter om motståndarnas reformer.

Under tiden går livet för oss andra vidare och som en bekant till mig frågade häromdagen.” De säger att de senaste åren flyttat in en busslast om dagen till Stockholmsregionen. Människor från landet som sägs rösta på socialdemokraterna i stället för på Alliansen. Ändå faller sossarna som en gråsten i opinionen. Kan du förklara det Maria?”

Jag ska vara ärlig – det kan jag faktiskt inte svara på men antar att människan anpassar sig till sin miljö, omgivning och samhällsutvecklingen i stort.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Äntligen hemma?

  • Pingback: Korthuset | Annorlunda

  • 3 februari, 2012 at 00:23
    Permalink

    Hej, jag orkade inte läsa klart hela blogginlägget men det var intressant så länge jag orkade (är trött). Hur som helst. Egoism är inte en bra egenskap att bygga ett samhälle på. Vi är dessutom många som har väntat på någon som vill värna den svenska modellen. Tror att vi 2014 har en regering med representanter från S och MP och det ser jag fram emot. Lev väl!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *