Det blir pinsamt när S försöker visa sig regeringsdugliga

Med att S valde Stefan Löfven till ny partiordförande efter Håkan Juholt har det inte hänt annat i svensk politik än att opinionssiffrorna har ökat för S. I februari ökade de på MP och V bekostnad men i den senaste SIFO mätningen visade det sig att S fick en hel del sympatier direkt av Moderaterna. Inte så konstigt egentligen? Väljarna är mer rörliga än någonsin och vi har ju tagit väljare från S i bägge valen 2006 och 2010. I ett mellanvalsår har väljarna helt enkelt svårt att bestämma sig.

Fast egentligen har jag svårt att förstå vad väljarna ser har förändrats med S med valet av Stefan Löfven. För trots att de själva säger att det ökade stödet i opinionen beror på att de fått börja prata politik mer än person – läs Håkan Juholt, så tycker jag att det är precis tvärtom. De pratar nästan ingen som helst politik eller svara på någon fråga. Ta bara det här med barn som växer upp i fattiga familjer, som var Håkan Juholts paradfråga. Det är kompakt tyst från sossarna och det är i stort sett tidningarna och Rädda barnen själva som opponerar mot regeringen i frågor om jobben, försörjningsstöd och utanförskap.

Däremot har de på flera områden försökt visa att de är ett regeringsdugligt parti, oavsett att den nya partiledningen verkar ha låst in sig i någon bunker någonstans och vägrar svara på något alls. I går skrev jag om det pinsamma med att Ilmar Reepalu gjort bort sig igen när han inför ett möte med Beatrice Ask skickade ut ett brev med önskemål att ta upp frågorna hårdare straff för vapenbrott, kameraövervakning och en översyn av lagstiftningen kring asylsökandes rätt att välja sitt boende som de undertecknat tillsammans med Sverigedemokraterna.

Jag har också skrivit om det pinsamma med att S har tagit patent på begreppet den nordiska modellen. Hans Wallmark (M) skriver idag i Kvällsposten om vad reaktionerna har blivit på S tilltag. Den stående kommentaren är ”du skämtar”. Både Nordiska rådet som Nordiska ministerrådet – alltså både den parlamentariska delen som samarbetsorganet regeringarna emellan – har lämnat in en formell protest till Patent och Registreringsverket. Från Nordiska rådets och Nordiska ministerrådets kontor i Köpenhamn sägs: ”Det förefaller därför såväl praktiskt orimligt som principiellt fel att rättsligt skydda en beteckning som redan används i en betydligt bredare kontext än inom ett enskilt land eller inom en partipolitisk kontext.” Jag ska väl tillägga att sossarna själva ser på tilltaget som en fjäder i hatten.

S håller tyst i alla politiska frågor just nu, samtidigt som de försöker visa hela världen att de fortfarande är regeringsdugliga och det enda de uppnår är en pinsam tystnad och förundran över vad de håller på med. Det kanske är så att S äntligen lyckades få till den där Håkan Juholt effekten som de satt och väntade på hela förra sommaren. Det är rätt komiskt faktiskt!

 Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>