På andra sidan sundet gillar man tydligen arbetslinjen!

Det har varit ett himla hallåandevissa socialdemokrater under veckan om regeringens jobbpolitik är effektiv eller inte. Bakgrunden är troligtvis partiledardebatten i söndags där Stefan Löfven hävdade att bland annat finansdepartementet, Konjunkturinstitutet, Riksrevisionen och finanspolitiska rådet själva har hävdat att skattesänkningar inte har bidragit till att jobben har kommit till.

Men se det Stefan Löfven sa stämmer inte riktigt. Såväl finansdepartementet, Konjunkturinstitutet, SNS som Riksrevisionen pekar på tydliga positiva resultat: Sedan jobbskatteavdraget infördes 2007 har antalet personer i arbetskraften ökat med mellan 70 000-100 000 personer. Jobbskatteavdraget är därmed en starkt bidragande faktor till att antalet sysselsatta i Sverige har ökat med drygt 200 000 sedan alliansregeringen tillträdde. Dessutom gynnar jobbskatteavdraget kvinnor och personer över 65 år mer, vilket har bidragit till att de ökat sitt arbetsutbud och lämnar arbetsmarknaden senare.

Men det som vänstern i det här landet inte vill förstå, förstår tydligen vänstern i Danmark. För nu har danska vänsterregeringen presenterade sin ekonomiska långtidsplan. Dokumentet heter Danmark i arbejde och namnet stämmer med innehållet.180 000 fler danskar ska ha ett jobb och den arbetade tiden ska utökas. 90 000 personer ska bort från bidrag genom en skattereform. Målet är att göra det mer lönsamt att arbeta.

Ja så kan det gå när Socialdemokraterna inte vill förstå att framtiden inte stavas dåtidens bidragspolitik, oavsett om man tar till ord som att använda skattepengarna effektivt, som Magdalena Andersson pratar om. Eller vaga ord om företagande och näringslivet när man vill höja skatten på arbete och momsen med cirka 20 miljarder. Det finns bara ett ord för alltihopa – Ridå!

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till På andra sidan sundet gillar man tydligen arbetslinjen!

 1. Henrik skriver:

  De där 70 000 – 100 000 jobben som skapats sedan 2007 måste väl ses i förhållande till att folkmängden under samma tid har ökat med ca 300 000.
  ca 180 000 av de 300 000 är i arbetskraften, det vill säga att antalet arbetslösa har ökat med cirka 80 000 – 110 000.
  Man har alltså lyckats med att sysselsätta mindre än hälften av befolkningsökningen

  Relativa arbetslösheten Q1 2007 var 6,8%, Q1 2012 var den 7,8% (siffror från SCB)

  • maria skriver:

   Skriver du för Alliansfritt – den enda sajten i Sverige som har fått en psykos när det gäller siffror :)

 2. Nils Lindholm skriver:

  2006 så ökade sysselsättningen med 90-tusen, utan jobbavdrag!!
  Lägg då sen märke till att det är inte 70-100tusen ÖKAD sysselsättning per år, pga. jobbavdraget, utöver normal sysselsättningsökning pga. folkmängdsökningen, utan det är en engångshändelse, dessa 100tusen kostar 70-miljarder per år så om 10år har dessa 70-100tusen kostat 700-miljarder.
  Andelen sysselsatta är fortfarande runt 65 alt 80%

 3. Martin skriver:

  Henrik. Fråga VILEKT annat land i Europa som helst om en 1% ökning av den totala arbetslösheten över hela den internationella krisen som varit, hade varit en katastrof för de.

  Du får nog svaret att det hade varit en gudabenådning att bara ha en så låg ökning. Visst, man kan ta siffror och förvränga saker och ting utan att se någon helhet, men den samlade vänstern har kollektivt (så roligt för de!) förträngt den västa ekonomiska krisen sen 30-talet.

  Hur mycket ökade arbetslösheten 2000-2006 om man räknar förtidspansionerade som arbetslösa? Nehe, var det inte kul att prata siffror längre?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>