Bort med förmynderiet!

Under senaste veckan har det framkommit att Kristdemokraterna har varit splittrade i frågan om kvoterade pappamånader i föräldraförsäkringen. Idag sätter Göran Hägglund ner foten i frågan i DN-debatt, då han skriver att KDs partistyrelses förslag till partifullmäktige är att de så kallade pappa- och mamma månaderna i föräldraförsäkringen ska avskaffas.

Jag tycker att Göran Hägglund har helt rätt i sitt resonemang kring frihet när det gäller familjelivet. Det finns inget område där krav på nya regler och förbud som föräldraförsäkringen. Jag har också starkt protesterat varje gång det är någon, också inom mitt parti, som ropat efter mer kvotering av föräldraförsäkringen. Skälet är att jag tycker precis som Göran Hägglund i den här frågan. Familjer ser olika ut, och har olika behov. Det är både naivt och dumdristigt att tro att riksdag och regering kan designa en modell som passar alla. Jag har t o m ett ord för detta fenomen när politiken får för sig att de ska blanda sig i människors vardagsliv i minsta detalj. Jag kallar det för livsstilsterrorism.

Några andra, som det rapporteras om, som gillar att syssla med livsstilsterrorism är Socialdemokraterna i Göteborg. Göteborgs kommunfullmäktige röstade nämligen igår för att krogarna måste stänga kl. 03.00 fredagsnätterna men har rätt att vara öppna till 05.00 lördagsnätter, genom att S taktikröstade. Utav 81 ledamöter röstar 25 för att stänga krogarna tidigare under helgerna, 19 stycken vill ha kvar öppettiderna till 05:00 och 37 (S) ledamöter avstod från att rösta.

Förklaringen till denna livsstilsterrorism sägs vara en kompromiss inom partiet. Min undran är ju då vad var det sossarna kompromissade om från början? Var det att krogarna skulle stänga 03.00 natten mot söndagar också?

Jag tycker väldigt illa om politiker som genom regler och förbud ska få medborgarna att anta ett visst beteende. Det har aldrig funkat och kommer heller aldrig att fungera.

Bloggar: Martin Edgélius

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bort med förmynderiet!

  1. Hans Odeberg skriver:

    I en intervju i Sydsvenskan för några veckor sedan med författaren och feministen Nina Björk fanns det en klockren kommentar, angående att reportern noterat att det var rosa lakan i dotterns säng:

    ”Mina barn är inte verktyg i mina politiska projekt.”

    Så rätt så. Och det är inte mina barn heller, eller någon annans barn.

    Det finns ju ett väldigt enkelt sätt att åstadkomma jämnt uttag av föräldraförsäkring. Alla de som är för det kan helt enkelt gå före och på frivillig väg dela jämnt. Då kommer genast uttaget bli märkbart mer lika, utan omvägen via statens tvångsmakt. Men det förutsätter ju två saker. Dels att det är många som vill ha jämnt uttag, och dels att de som vill det inte då plötsligt kommer fram till att för just dem råkar det inte riktigt passa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>