Ja avsluta ställningskriget!

Det var rätt länge sedan jag blev så glad över en artikel, som den som Björn Hasselgren, forskare vid KTH idag har publicerat på SVD Brännpunkt. För artikeln är en bra sammanställning över vilka framtida utmaningar vi har för tjänsteproduktion inom välfärden. Något som vi har diskuterat sedan 2002 praktiskt taget, men som hela tiden faller bort i debatten på grund av ställningskriget om privatiseringar och om vinst i välfärden är bra eller dåligt.

Björn Hasselgren skriver i artikeln att utredningar har visat att vi kan behöva höja kommunalskatterna med 10-15 kronor per hundralapp inom 20 – 30 år om vi inte gör något för att bli mer effektiva. Detta trots tillväxt som ger oss mer pengar ändå.

Ja, debatten är sannerligen förenklad när det gäller dessa frågor. För med handen på hjärtat skulle du själv vilja betala 50 – 60 000 mer per år i kommunalskatt (räknat på en medelinkomsttagares genomsnittslön per år) för att de gemensamma skulle kunna producera och leverera samma kvalitet inom skola, vård och omsorg som vi har idag?

Jag tror inte den betalningsviljan finns generellt bland medborgarna. Vad som talar för att det inte är så, kan man hitta om man dammar av den där gamla ansvarsutredningen som lades på is i samband med Alliansregeringens tillträde 2006. För i denna finns en delrapport om att gränsen för medborgarna ligger mellan 32- 35 procent när det gäller viljan att betala inkomstskatt. Gränsen är i det närmaste nådd om man tittar på vad vi betalar idag av kommunalskatt och landstingsskatt i riket.

Sen var det ju inte heller fel att artikeln tog upp att kundsvalssystem är ett bra sätt att föra över makt till dem som ska använda sig av de producerade välfärdstjänsterna. Och i helgen fatta LO-kongressen beslut om att se till att LOVen (lagen om valfrihet) i framtiden ska skrotas!

Ja, det gäller ju att föra en politik som är långsiktigt,  som (S) partiordförande Stefan Löfven så fint proklamerade vid helgens LO-kongress?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>