Att vara kvinna ska tydligen alltid vara ett kall!

Åsa Moberg har skrivit en artikel om att kvinnor alltid ska nöja sig med mindre pengar. Det hela handlar om LO kamp om vinstförbud inom välfärden där Åsa Moberg menar att LO följer en uråldrig tradition inom arbetarrörelsen.

Är det inte lite på det sättet överlag att vara född kvinna ska helst vara ett kall. Som kvinna förväntas du vara nöjd med mindre överlag.  Är det inte därför jämställdheten inte har nått längre än vad den gjort? Vi förväntas underordna oss normer och osynliga måsten utifrån synen på den goda modern som väsentlig för samhällets reproduktion och ord som ansvar och för barnens bästa. Är det inte därför kvinnor fortfarande är chef i hemmet och deltagandet i samhällsbyggandet kräver bra mycket mer tid och energi av en kvinna än vad den gör för en man i samma situation. För det är faktiskt rena nonsens att en anledning till att kvinnor tjänar mindre än män är på grund att de inte jobbar lika många timmar som män gör. Vi är ju från början i princip belagda med näringsförbud och yrkesförbud också inom vissa områden.

Det är av denna anledning alla de där kvoteringsmotståndarna (inklusive jag själv) aldrig lyckas få kvinnor att förstå att bara du jobbar lite mer, är föräldraledig lite mindre och inte är den som alltid måste vabba eller vara sjuk själv, så kommer det jämställda automatiskt uppnås. För det stämmer inte. Därför att kvoteringsmotståndarna inte har upptäckt alla de där osynliga barriärerna som finns lite här och där som syftar till att korrigera kvinnorna in i det traditionella tänkandet igen.

Att det finns kvinnor som själva har gått på den där myten om att underordning och att inte hamna i skottlinjen är den bästa metoden för att uppnå en god välfärd och ett jämställt samhälle, som t ex Lena Sommestad, är ju bara tragiskt. Lena Sommestad har sagt följande

”Det stora flertalet kvinnor i Sverige kan inte bli företagare. Det är till och med så att forskare undrar: är det rätt att uppmuntra kvinnor att bli företagare i den här sektorn, eftersom man helt enkelt cementerar en gammal uppdelning. Kvinnor går från att vara lågbetalt anställda till att bli företagare med låg lönsamhet.”

Tack för omtanken om mig som kvinna Lena Sommestad. Men om det nu är så dålig lönsamhet att driva ett företag inom välfärdssektorn. Varför då diskutera vinstförbud alls? Jag tycker att uttalandet är en ren skandal faktiskt och man kan ju undra över hur resonemangen i det största partiets kvinnoförbund förs inom andra områden? Är det av denna anledning de kvinnodominerade fackförbunden inte protesterar mer när det gäller LO non-profit kamp? Är det därför vänsterns kvinnor gillar att underordna sig och inte vill hamna i skottlinjen för att man helt enkelt accepterat arbetarrörelsen uråldriga traditioner om att kvinnor ska tjäna mindre pengar än män?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Att vara kvinna ska tydligen alltid vara ett kall!

  • 21 oktober, 2012 at 15:28
    Permalink

    Väl rutet! 🙂

    Slopa RUT men behåll ROT är också på samma kvinnofientliga sida.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *