Kvinnor lär er älska konkurrensen!

Ikväll har jag varit på en utbildning inom ramen för ett kvinnligt nätverk. I vanlig ordning kom frågan upp om hur kvinnor kan synliggöras och hur kvinnor kan ta mer plats i samhällsdebatten. OCH som vanligt kom frågan upp om hur kvinnor ska kunna påverka mer. OCH som vanligt pratade man om lösningen att det beror på att män bygger hierarkier och kvinnor gräver gropar för varandra. Receptet på problemet är att bygga nätverk och stötta varandra in i maktsfärerna istället för att stjälpa andra kvinnor.

Ni har fel. Forskningen har också fel i det när det gäller de här frågorna, därför forskningen tar fasta på hur det ser ut idag. Så här är det.

Sen tidernas begynnelse har män organiserat sig hierarkiskt för att uppnå effektivitet och jaktlycka. Att komma hem med mat var grottmännens huvuduppgift för att mänskligheten skulle kunna reproducera sig överhuvudtaget. Det märkliga infann sig dock att andra män som var längre ner i hierarkin (kanske yngre män som skulle ta över sen) såg upp till den som blivit utsedd till ledare för gruppen, ropar BRA JOBBAT och börjar klättra för att nå den positionen.

Hierarki

På tal om gruppens överlevnad så var ju inte medellivslängden så väldigt hög på denna tiden. Kvinnor upplevde sällan klimakteriet ens.  Men hur organiserade sig kvinnorna under den här tiden när de pga av den låga medellivslängden och svagare fysik var tvungen att ta hand om och rusta barnen och därför mest gick omkring och samlade rötter och nötter kring sina fötter? Jo de organiserade sig i grupp istället för i hierarkier, dels för att fördela maten, dels hjälpa varandra med avkommorna. Om det så var någon kvinna som fick för sig att den var annorlunda och skulle lämna gruppen och ställa sig lite utanför eller över de andra kvinnorna. Tror ni då de övriga kvinnorna ropade bra jobbat och följde efter denna kvinna. Nej inte direkt, det lät nog mer som VEM TROR HON ATT HON ÄR? HENNE SKA VI DÖDA!!!

gruppen

Sen tuffade mänsklighetens historia på och utvecklades till ett jordbrukssamhället där vi i stort sett arbetade bredvid varandra som man och kvinna och hade våra naturliga roller och uppgifter. Men sen inföll industrialismen med fenomenet att arbetet för att uppnå effektivitet och resultat började organiseras hierarkiskt igen. Industrialismen är männens århundraden. När kvinnorna släpptes in på arbetsmarknaden så var det inom skola, vård och omsorg. Surprice, surprice så är skola, vård och omsorg mer organiserade i grupper, på samma sätt som under grottstadiet, för att man behöver hjälpas åt för att nå resultat. Här är det inte frågan om någon effektivitet direkt. Visserligen är dessa organisationer hierarkiskt organiserat i beslutsfattandet, men inte i själva arbetssituationen.

Det här är problemet vänner! Vi kommer inte ifrån att man fått för sig att kvinnor ska hjälpa varandra – medan män vill nå – tillsammans i och för sig – resultat. Män hjälper inte varandra – de överlever i hierarkin och eftersom de inte vet något annat så älskar de konkurrensen i den. Det betyder inte att de kör över varandra. Tvärtom – de gör allt för att överleva själva och älskar den hierarkiska organisationen.

De älskar konkurrens!

Jag har en lösning på problemet. De flesta borde läsa Gemeinschaft und Gesellschaft av Ferdinand Tönnies. Dels för att den är bra, men också för att det beskriver fenomenet som händer ovan så tydligt. Gemeinschaft står så tydligt för det kvinnliga sättet att se på samhället och hur det ”borde” organiseras medan Gesellschaft står för det individuella och opersonliga – det som gäller idag också i relationer.

Mitt råd till alla kvinnor som verkligen vill lösa de strukturella problem som finns kring jämställdhet i samhället. Läs Gemeinschaft und Gesellschaft – tänk efter hur det fungerar idag OCH inte minst.

Lär er älska konkurrens och den hierarkiska organisationen!

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 thoughts on “Kvinnor lär er älska konkurrensen!

 • 14 februari, 2013 at 08:18
  Permalink

  Du beskriver, att det har funnits ett evolutionärt selektionstryck mot kvinnorna… de kvinnor, som inte inordnade sig gruppen, förföljdes och utrotades i stor utsträckning. Om du anser, att det förhåller sig så här – varför tror du att kvinnor, som i genomsnitt därför har andra egenskaper än män, kan lära sig att älska att fungera som män?

  Reply
  • 14 februari, 2013 at 09:25
   Permalink

   Jag skriver inte att man älska att ska fungera som män. Jag skriver att man borde lära sig älska konkurrens och den hierarkiska organisationen. Jag håller nämligen inte med om att kvinnor inte hjälper varandra. Tycker det är en myt.

   Reply
 • 14 februari, 2013 at 10:02
  Permalink

  Hm… missförstår du mig? Män trivs (som regel) med konkurrens och hierarkiska organisationer – så fungerar män. Kvinnor trivs (som regel) INTE med konkurrens och hierarkiska organisationer – så fungerar kvinnor. Du har en teori varför det är så här. Du skriver, att det har funnits ett evolutionärt selektionstryck mot kvinnorna… de kvinnor, som inte inordnade sig gruppen, förföljdes och utrotades i stor utsträckning.

  Om du anser, att det förhåller sig så här – varför tror du att kvinnor, som i genomsnitt därför har andra egenskaper än män, kan lära sig att trivas med konkurrens och hierarkiska organisationer?

  Reply
  • 14 februari, 2013 at 11:00
   Permalink

   Jag drar inte så generella slutsatser om män och kvinnor och hur de tänker eller trivs med. Det jag bara säger är att jag tror det är en myt att kvinnor inte skulle hjälpa och stötta varandra i karriären. Lika lite som jag tror på att män hjälper och kvoterar in varandra naturligt. Jag tror att det är myter helt enkelt. Jag tror bara att vissa saker fungerar på ett visst sätt för att genom evolutionen har människan anpassat sig till produktionen och reproduktionen för att överleva. Jag tycker inte man ska blanda ihop detta med vad som är kvinnligt respektive manligt och hävda att kvinnor inte hjälper varandra och om vi bara blir bättre på det – generellt – i samhället så kommer det gå bättre för oss kvinnor i karriären – vilken karriär vi nu än väljer att göra.

   Jag tror att det är du som missförstått mig.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *