Vänsterns grundlagsförakt är problematiskt

JSalmedalen13Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet tror sig ha hittat modellen för att väljarna ska ta partiet till sitt hjärta. Nämligen att förbjuda att privata aktörer inte ska kunna göra vinst i sitt företag om man är verksam inom välfärden. Men Jonas Sjöstedt vill bara att det är företag och aktörer som jobbar med människor som ska vara förbjudna att göra vinster. Företag som bygger våra sjukhus och förskolor/skolar ska tydligen inte omfattas av dessa vinstförbud. Inte heller IT-företag eller medicintekniska företag ska ges vinstförbud. Jonas Sjöstedt tror att detta är modellen utifrån att SOM-institutet i en undersökning har fastslagit att majoriteten medborgare är mot vinster i välfärdsföretag.

Visst – jag tycker också att det är stötande när det offentliga säljer en verksamhet för 700 000 kronor och sedan säljer den för 20 miljoner bara några år senare. Men är det bara jag som oroas över det grundlagsförakt som Jonas Sjöstedt och V visar upp med helt offentligt? Att ändra grundlagen utifrån en sakpolitisk fråga som är populär för dagen är inte annat än att visa ett förakt för vår grundlag. Man kan undra över vilken nästa fråga V vill ändra grundlagen för att lösa ett sakpolitiskt problem för vänstern? Det här är väldigt problematiskt tycker jag.

Men jag antar att detta med grundlagarna inte är partierna på vänsterkanten bästa gren. Stefan Löfven har uttalat sig om statsministerns tal häromdagen med kommentaren ”Jag har varit tydlig med min avsikt, vi ska inte ha ett SD i parlamentet som styr” Vad menar Stefan Löfven med denna kommentar? Enligt grundlagen så är det regeringen som styr och riksdagen som stiftar lagar. Tycker Stefan Löfven att grundlagen ska ändras så att SAP ska avgöra vilka det är som ska stifta lagar i riksdagen? Stefan Löfven visar med all tydlighet att S ännu inte har tagit till sig att partiet inte längre är ett 45 procentsparti. Hans uttalande i frågan är direkt pinsam för honom själv.

En annan som uttalat sig pinsamt igår var riksdagsledamoten Monica Green på twitter igår.

MG 2013

Vad menar Monica Green att det är välfärden som gjort kvinnorna i det här landet fria att själv kunna välja hur de ska leva sina liv? Inte att vi har demokratiska fri- och rättigheter och är lika inför lagen?

Nej gårdagen var för en frihetstörstande person som jag är inte speciellt bra. Man får hoppas denna dag blir lite bättre.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Vänsterns grundlagsförakt är problematiskt

 • 6 juli, 2013 at 09:13
  Permalink

  Monica Green är intressant. Kvinnor blir fria av att rösta till sig en välfärd som främst eller endast riktas till kvinnor och främst eller endast finansieras av män. För hon kan ju inte mena att kvinnor blir fria genom att betala högre skatt eller att män får mer välfärd. Skrämmande sexism att ensidigt vilja gynna ett kön och missgynna ett annat på det sättet.

  Reply
 • 6 juli, 2013 at 09:14
  Permalink

  Jag tycker för övrigt att det borde vara kvalificerad majoritet och mellankommande riksdagsval för att höja en skatt eller införa en ny.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *