Kämpa!

Jag orkar snart inte ta i den där kvoteringsdebatten igen och det är väl egentligen då man ska vara mest rabiat? För det är väl då kvoteringsivrarna kommer flytta fram sina positioner. Så gratulerar alla som gillar att vara reducerad till ett kön när ni väl får göra karriär, när väl kvotering i samhällslivet slagit igenom ordentligt. Eller så kanske makthavarna skulle börja förstå lite av den verklighet som de så gärna vill in och styra och ställa inom. Det handlar om att förstå lite fler aspekter av det här med företagande.

– Det är färre kvinnor än män som driver företag och dessutom ännu färre kvinnor som driver företag som har anställda. Hur många bolag som ägs av kvinnor finns noterade på börsen?

– De flesta stora företag verkar fortfarande inom typiskt manliga sektorer. Kvinnor som idag har bättre betyg och läser vidare på högskola/universitet än män, har ännu inte slagit igenom i  yrkeslivet. Det är mina barns generation som är dessa kvinnor och män och de har precis slutat universitetet/högskolan.

– Jag antar att ägarkonstellationerna, dvs styrelserna i börsbolagen, speglar både gamla könsstrukturer men också gamla företagsstrukturer. Återigen hur många företag på börsen ägs av kvinnor?

– Om LO, S och V får bestämma så tänker de lägga näringsförbud på kvinnor då de vill förhindra företag i sektorer som är typiskt kvinnliga. Varför skulle kvinnor starta företag och kämpa för att de ska in på börsen när det inte är lönsamt att göra det?

– Min egen make bygger t ex äldreboenden och sjukhusavdelningar. För LO, S och V är det oproblematiskt att makens företag får göra vinster på skattebetalarnas bekostnad för att utveckla företaget och ge sina anställda rimliga löner. Men det är inte ok för LO, S och V när det gäller de kvinnliga företagarna i skattebetalarsektorn.

– Om kvinnor verkligen menade allvar med att de ska ha samma möjligheter och rättigheter som män borde de sluta skrika efter mer resurser för att göra samma jobb, på samma sätt, i samma kommun eller landsting och istället ställa sig upp och skrika högt att nu måste vi få samma rättigheter och möjligheter att vara företagare och tjäna pengar på vårt arbete!

Men återigen gratulerar alla som går på att politikens svar på jobb och jämställdhet handlar om kvotering. Ni har reducerat era själva till ett kön när ni vill göra karriär i yrkeslivet!

 

Intressant? 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *