Ni borde träffa min kollega!

Vid det här laget är det väl ingen hemlighet att jag jobbar lite i ett RUT-företag. Från början handlade detta inte direkt om att jag behövde pengar in utan mer om att jag faktiskt ville med bokskriveriet ta reda på hur det funkade i branschen. Mycket har man ju hört. Men mycket förstod varken jag eller andra. Idag förstår jag mer. Men mitt vurmande för branschen började med Ursula. Ursula var den som introducerade mig i jobbet.

Ursula är en medelålders kvinna, vars man redan varit cirka 10 år i Sverige, innan Ursula och barnen kom hit och Ursula började jobba i RUT-branschen. Det var bara ett problem med flytten hit. Maken ville skiljas då. Så blev det också och idag lever Ursula ensam med barnen.

Vi fick en möjlighet Ursula och jag att ha en långlunch tillsammans. Då berättade hon sin livshistoria för mig. Hur hon jobbade och slet i hemlandet utan några direkta möjligheter till ett ”bättre liv”.

Sen kom hon hit. Började jobba på företaget och trots att maken ville skiljas har hon ändå kunnat skaffa sig en bostadsrätt och barnen vill inte ens hem till hemlandet utan trivs här. Trivs på den lilla orten utanför Stockholm. Ursula jobbar hårt 8 timmar varje dag för att betala för sin bostadsrätt och för att hennes barn ska kunna få ett bra liv här.

Men när det kommer till valet i höst tänder hon till.

 ”Jag har kunnat köpt mig en bostadsrätt med pengar jag tjänat på att städa. Det som ensamstående mor. Mina barn vill inte tillbaka till vårt hemland. Folket slår sönder hela min tillvaro om det är så att ni röstar in partier som vill skrota RUT. VARFÖR? Jag betalar skatt i Sverige. Mina barn sköter sig i skolan. Vi ligger ingen till last. Företaget jag jobbar på har både kollektivavtal och bra arbetsvillkor. Jag förstår faktiskt inte varför ni vill slå sönder min och mina barns framtid. Jag jobbar varje dag och trivs. Varför vill ni ta bort den möjligheten för mig?

Ja, jag förstår det faktiskt inte heller. Förutom att jag naturligtvis skulle vara lite bättre betalt att utföra servicetjänster. I paritet med byggbranschen åtminstone, då det är ungefär samma utbildningsnivå man behöver, så är det här på vissa håll riktigt bra jobb. I alla fall med de bolag som har både kollektivavtal och bra arbetsvillkor för sina anställda.

Sen finns det lycksökare i den här branschen också. Men det är ju en fråga för facket och skattemyndigheten att hantera tycker jag. Det är inget som borde drabba Ursula.

Ni som vill skrota RUT borde träffa min kollega. Då kanske ni skulle ändra er. Fast den förhoppningen är väl liten i och för sig. Min känsla när det gäller politiken är att har man väl bestämt sig kan inget rubba. Det tråkiga är ju att svenska folket också verkar ha bestämt sig att Ursula och hennes barn inte är värda det som de lyckats åstadkomma hittills.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 thoughts on “Ni borde träffa min kollega!

 • 10 juni, 2014 at 09:43
  Permalink

  Håller med i allt om RUT.

  De skulle träffa mig också. 🙂

  Jag har sparat alla jobbskatteavdrag eftersom jag hade njursvikt och riskerade långtidssjukskrivning. Åratal med dialys i väntan på organ.

  Sån tur var ville min fina kusin donera en av sina. Nu har jag haft den i tre månader och skall börja jobba igen i morgon. 🙂

  En del av mina sparade pengar har jag givetvis använt för RUT eftersom mitt nedsatta immunförsvar kräver ett rent hem.

  Det har varit så fantastiskt att få den hjälpen och jag tycker de är rejäla människor.

  Reply
  • 10 juni, 2014 at 17:10
   Permalink

   Vad bra att du fått en ny njure och hoppas ditt tillfrisknande fortsatt går bra. När jag jobbar med RUT jobbar jag till 90 procent hos äldre människor. Oftast är det äldre kvinnor som lider av yrsel, artroser och att de ser dåligt. Dom anses ändå vara för friska för att få den biståndsbedömda insatsen servicetjänst som städning. Det finns så mycket myter kring RUT och jag tycker det är beklämmande att man inte inser att RUT är egentligen generell välfärd.

   Reply
 • 10 juni, 2014 at 11:32
  Permalink

  Jag har några synpunkter på RUT/ROT:

  Jag förstår inte varför staten med skattepengar skall subventionera vissa branscher.
  Att främst RUT kom till pga en intensiv lobbying av ägaren till Hemfrid känner vi
  till. Man ansåg att branschen inte klarade sig med normala förutsättningar som
  andra branscher. Varför just städning skall ha denna förmån men tex inte skomakaren
  i T-banan eller cykelreparatörsfirman i Leksand förstår jag inte.

  Jag har en HR. Har försökt få den ommålad privat genom att kontakta måleriföretag.
  När de får veta att det inte handlar om RUT utan en ett jobb utan den subventionen
  så är det INGEN som är intresserad. Varför får jag inget svar på.

  Reply
  • 10 juni, 2014 at 17:06
   Permalink

   Men staten har ju alltid stöttat jobb på något sätt. Alla arbetsmarknadsåtgärder genom historien handlar ju om att stötta jobb och vissa branscher. Skillnaden med RUT/ROT är väl i så fall att det ger riktiga jobb också, som folk kan försörja sig på, som ger rätt till pension och sjukförsäkringar och andra försäkringar. Men mitt tips är att du läser min bok som jag skrivit i ämnet. Titeln är Frigör resurserna och öka drivkrafterna. Du kan köpa den på Bokus eller Adlibris.

   Varför målarna inte är intresserade kan jag ju inte svara på. Men min man som är i byggbranschen säger att de är så himla besvärligt att göra jobb åt privatpersoner att hans företag väljer bort det. Oftast vill de betala för en VW men få jobbet utfört som en RR.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *