Jag lever livet och ett allvarligt tillbud

Vi har haft semester på landet en vecka. Varmt och skönt som för alla andra. Ett kraftigt åskväder fick vi också och det var rena monsunregnet som drev in. Bra för växtligheten i och för sig. För övrigt byggde vi klart det nya förrådet. Det gick på ett par dagar bara. Det märks att man är gift med ett proffs. Detta har han byggt utan ritningar – den har funnits i huvudet. Han hade beställt material till ytterväggarna så att det precis räckte till. Otroligt – vilken stjärna min man är.

friggan2förrådet1förrådetförrådet2förrådet5

Annars har vi njutit rätt bra i cirka 5 dagar. Varmt och skönt, god mat och Classic Car Week i Rättvik. Det innebär alltid lite mer liv och rörelse vid tjärnen också. Vi tyckte inte i år det var värt att offra tid på att åka in till byn och titta på bilarna.  Vi har nästan varit där i alla år så vi kan det hela. Men så i fredags råkade vi också ut för ett allvarligt tillbud, svärfar var nära att drunkna. Lite dråpligt men ändå. Makens syster var hos oss med sina söner tillsammans med farfar och fiskade. Svärfar skulle ner och hjälpa systersönerna med flötena. Svärfar är rätt stapplig efter sin stroke och ville egentligen inte gå till bryggan, men de tjatade på honom. Vi har bänkar på bryggan och svärfar skulle sätta sig på kanten på den ena bänken, missar denna och sätter sig bredvid och hinner inte få tag i bänken med händerna och har sådant baklut att han rullar ner i vattnet. Jag står precis några meter från honom och försöker snabbt som sjutton få tag i hans jacka för att dra upp honom igen. Men han blev blytung med alla kläderna på sig. Maken står samtidigt och kastar ut i tjärnen, hör inte ens att han ramlar i vattnet. När jag inte fick upp svärfar av egen kraft, skriker jag naturligtvis efter maken om att han måste hjälpa mig. Först då ser maken vad som hänt – gubben kan inte simma – hoppar rätt över oss och i vattnet. Då har svärfar redan börjat hamna under bryggan och jag håller i honom för allt vad jag orkar. maken sjunker en halvmeter i dybotten innan han lyckats få tag på svärfar, dra fram honom under bryggan och upp ovanför vattenytan. Sen efter andra försöket fick vi så upp honom igen.

Vi var rätt skakade efter denna händelse. En solskenshistoria egentligen, som bara kostade oss en ny telefon, då maken hade IPhonen i fickan när han slängde sig i vattnet. Men jag är otroligt tacksam och ödmjuk att allt gick så bra.

Men sen har jag också lagat god mat under veckan och två recept vill jag delge er. Det första är en pizza man kan göra på grillen. Har ni ingen baksten att tillgå, så går det lika bra med en gjutjärnspanna. Jag hade ingen sten utan fixade till en riktigt god pizza och vårt tillbehör var denna gång Matjessill.

pizza

DEG

25 g jäst

2 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1 nypa salt

5 dl vetemjöl

TOPPING

ca 12  färskpotatisar

1 msk olivolja

1 nypa salt

1 tsk dillfrö

svartpeppar från kvarnen

150 g riven prästost

2 dl gräddfil

2 msk fint skuren sticklök

20 g späda blad

ev 50 g löjrom, matjessill eller varmrökt lax (till servering)

Gör så här

Deg

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under handduk i rumstemperatur. Kavla ut degen till pizzor i önskad storlek.

Topping

Skrubba potatisarna och skiva dem tunt med en vass kniv eller en mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt saltat vatten. Häll av potatis och klappa torrt med en ren handduk eller hushållspapper.

Vänd runt potatisskivorna med olivolja, salt och dillfrö och lägg i ett lager på pizzadegen, lite omlott, strö över osten.

Grädda i ugn eller på baksten i grill under lock ca 15 minuter (ca 250 grader ska den hålla) eller tills pizzorna fått fin färg och potatisen är mjuk.

Toppa med klickar med gräddfil, sticklök och löjrom (om du vill), toppa med lite gröna blad och servera. Du kan också servera Matjessill eller lax av olika sorter till.

Morotsspagetti

Gotländsk morotssallad med grillad kycklingfilé och fåroströra

Fräsch sommarmiddag med morotssallad, fetaostkräm och grillade kycklinglårfiléer.

Ingredienser

3  morötter, gärna i olika färger

0,5  rödlök, tunt skivad

2 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

1 msk finhackad färsk timjan

200 g fårost

1 dl turkisk yoghurt

1  rejäl bunte gräslök, finhackad (gärna gräslöksblommor med om det finns)

700 g kycklinglårfilé, gärna med skinnet kvar

1  citron

salt och nymalen svartpeppar

olivolja

Gör så här

Skala morötterna. Släng skalet. Fortsätt sen strimla morötterna med skalaren till fina strimlor. Lägg i en skål.

Lägg i rödlöken, timjan och häll på olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar, blanda runt försiktigt.

Lägg fårosten med turkisk yoghurt i en bunke och mixa med stavmixer till en slät kräm. Rör ner gräslök och smaka av med salt och många matskedar olivolja. Blanda.

Salta och peppra kycklinglårfilén, slå på lite olivolja samt rivet citronskal. Blanda runt och tänd grillen.

Grilla kycklinglårfilén till innertemperatur 70 grader. Servera genast med fårostkräm och morotssalladen.

Intressant?

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *