Inte ett enda parti!

Idag har jag haft möte med en person som läst min bok Frigör resurserna och öka drivkrafterna.

Vi hade ett bra samtal om mina förslag och om valet om två veckor. Det landade i att vi båda såg att om de rödgröna skulle vinna valet skulle konsekvenserna bli väldigt negativa för väldigt många människor. Det skulle komma att bli väldigt negativ för en stor grupp äldre, som genom t ex RUT-avdraget har bidragit till att skjuta upp behovet av hemtjänst lite längre, för att de kan få behovet av servicetjänster från den öppna marknaden och ha råd med denna.

Att så många inte förstår att den enskilde får också betala en avgift för den biståndsbedömda hemtjänsten är en gåta. Det är som de flesta har fått för sig att allt som samhället garanterar är fria nyttigheter för den enskilde. RUT har alltså bidragit till att fler äldre än förr, inte blir behövande av den kommunala hemtjänsten. För varje år som en person inte behöver bistånd (ekonomiskt bidrag) för att få hemtjänst är ju faktiskt en besparing för det gemensamma.

Men den stora saken som vi var rörande överens om var att vi hade lite förstånd om varför ”vanligt” folk inte förstår att jobb som de tidigare betalade svart för kan de nu faktiskt betala för och till en rimlig kostnad. Det innebär också att de personer som jobbar med RUT har kommit i anställning och betalar själva skatt och får dessutom pensionspoäng och sjukförsäkring och andra trygghetsförsäkringar. Varför vill så många ta bort den möjligheten för en grupp människor som ändå är mer utsatta på många olika sätt ändå? För när man ser vilka det är som i branschen så är majoriteten kvinnor som invandrat eller har en utländsk bakgrund sen tidigare. Personen jag talade med idag var väldigt upprörd över att folk i allmänhet inte förstod att RUT praktiskt taget är självfinansierat och tycker att dessa kvinnor kan vara i otrygga anställningar och i svarta jobb istället.

Mitt enkla svar på denna fråga är – och det står jag för. Att dessa kvinnor är oftast inte svenska medborgare. De får inte rösta i riksdagsvalet därför och det betyder att de inte kan rösta på de partier som ändå har den bästa politiken för dem i deras situation. Därför kan också de partier som är mot både benämna denna arbetskraft för precis vad de vill. Det är anledningen till att de kallas pigor, tjänstefolk, att vissa kvinnor utnyttjar andra kvinnor och att män har en möjlighet att sexualisera yrket.

Så enkelt är det. Dessa kvinnor har inte rösträtt till Riksdagen och kan inte göra sin röst hörd. Då finner många etablerade politiker, opinionsbildare och debattörer att de har ingenting att förlora på att prata om de här personerna som de behagar. Fy sjutton vilken människosyn.

Hur som helst. Beslutfattarna har samtidigt målat in sig i hörn när det gäller omsorgen och den del av välfärden som behandlar livspussel för folk mitt i livet och äldre. De har ingen förmåga heller att ta till sig av vad branschfolk och andra säger om vad som skulle kunna göra det lite bättre. Det därför de har målat in sig i ett hörn och vill bara prata kvalitet – vanvård, privat eller kommunal driftsform och vinster eller inte vinster. Det finns inte ett parti som har en enda idé om hur man kan utveckla och göra det bättre för de som är i behov. Varken för hur barnfamiljer ska kunna få livspusslet att fungera bättre med ökad jämställdhet som följd, eller hur äldre ska kunna få det bättre inom omsorgerna.

Inte ett enda parti!

Intressant? 

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *