Jag har varit i Berlin

Jag har varit till Berlin. Så vad ska man säga om staden? Jo, att den är riktigt häftig. Inte för att jag var speciellt häftigt, som lagt mig i vinn på att försöka beta av så mycket så möjligt under cirka två dagar. Det mesta jag ville se hann jag också med. Förutom då att åka upp i tornet vid Alexanderplatz för att det var för mulet och dimmigt. Jag var inte villig att betala 120 kronor för att inte se något.

036

Vi var så trötta vid 10-12 tiden på kvällen att vi somnade gott på hotellrummet efter att sprungit på det mesta.  Vi har varit på de flesta tillgängliga viktiga platserna som är möjligt på ett par dagar. Postdamer Platz, Brandenburger Tor, Alexanderplatz, Kurfürstendammoch Checkpoint Charlie! Fantastiska platser när man tänker på att det är 25 år i år sedan muren föll. Vilket illustreras på Postdamer Platz, där de sparat en bit av muren.007011016021

Men sen besökte vi också Berliner Dom. En fantasisk byggnad där vi var ända ut på taket för att titta på omgivningarna. Det fick bli substitutet för tornet vid Alexanderplatz för denna gång.031 044 046  088060

095En annan rolig sak var att de bygger upp det gamla kejsarslottet, precis bredvid Berliner Dom och nära Alexanderplatz, exakt som det såg ut innan de Allierade bombade sönder Berlin. På platsen fram tills nu har det i stort sett varit en parkeringsplats (snacka om att bomba och göra om till parkeringsplats). Men nu återskapas slottet och efter det så kommer det inrymma ett av världens mesta och bästa kulturplatser. De tänker nämligen samla världens all konst- och musikupplevelser i byggnaden, som dessutom kommer vara öppen både för forskning, seminarier, allmänheten mm. Jag lovar jag kommer återkomma hit. Vi var inne och tittade i deras utställningshall i anslutning till bygget. Naturligtvis var byggets konstruktion i form av betong mycket intressant för maken. Han stod länge på taket på Berliner Dom och studerade bygget, där de jobbade en lördag dessutom.

Annars var Topography of terror in Berlin (har ingen bild från detta) mycket intressant. Det handlar om den utsatthet som Warszawa haft, först med Nazisternas härjningar och sedan Sovjet. Vi såg en film där hur allt var sönderbombat. Hemskt! Verkligen hemskt.

024 023

Annars måste jag säga att judiska museet var det mest intressanta i Berlin. Jag har ju ända sedan jag läste en kurs på universitet 1996 – rastänkandets historia – varit väldigt intresserad av judarnas lidandehistoria. Så jag fick väldigt mycket bekräftat av det jag lärt mig och tänkt på detta museum. Inte bara om The final solution utan också om dess tidigare historia. Tro mig inget startade med Hitler. Och ungdomar av idag vet knappast om andra världskriget ens. Ungdomar av idag har inte ens klart för sig hur vi levde våra liv innan muren föll för 25 år sedan. För om de hade det skulle de knappast definiera sig som vänster till exempel. Ja, ja så går det när man curlar bort generationer för dåliga samveten faktiskt. För det är så jag uppfattar samtiden. Lasta inte för många med arbete, moral, etik, kultur, religion eller ansvarstagande. Du blir betraktad som rasist eller antifeminist om man gör det. För mig handlar det bara om bortskämda ungar och en maktelit som älskar att hålla pöbeln vid sin läst i form av egenintresse. Muren finns inte längre och då sköts maktutövningen på något annat sätt än genom kontroll och egenintresse. Oftast på så sätt att om man är etablerad vill man inte ha så många mothugg från ”undersåtarna” att ens maktbas eroderar eller man blir till och med tvungen att diskutera med mindre bemedlade, såsom kvinnor till exempel. Ett fenomen som jag fick uppleva igår när Paul Ronge, mentorn ni vet, han som tar oerhört mycket i betalt för att mediabalansera privatpersoner och organisationer när de fått svarta rubriker i tidningar, när vi hade en diskussion han och jag och när hans argument tröt – slängde in en negativ sak som hände KRING mig för två år sedan. En sak som jag själv inte yttrat! Denna Paul Ronge tjänar miljoner på din rädsla. Själv har jag för första gången på två år satt ned foten. Jag vet vad jag står för alla dar i veckan. Men jag undrar om Paul Ronge vet vad han står för som tjänar på vem helst i världen som bara vill fila på sitt dåliga anseende?

Intressant?

2 thoughts on “Jag har varit i Berlin

 • 29 oktober, 2014 at 09:26
  Permalink

  Berlin är en stad som jag är ganska så inläst på – alltså på ett teoretiskt plan, måste åka dit någon gång. Det är exvis fascinerande att titta på modellerna av den världshuvudstad Germania som Hitler via sin husarkitekt Albert Speer planerade skapa av Berlin. Det hade naturligtvis verkligen inte blivit bra, på tok för gigantiskt i de centrala delarna av stan, men ändå. Om man för ett ögonblick lämnar de självklara åsikterna om det oerhörda mänskliga lidandet, Förintelsen och Naziregimen under Hitler tycker jag också att det är sorgligt att Tyskland blev överbombat (”were overbombed”, som västliga allierade erkände strax efter) så till den milda grad. Helt civila mål, som inte bara kostade massor av människoliv helt i onödan utan också ledde till att det kulturella och kulturhistoriska Tyskland i mycket stor omfattning lades i ruiner. Dresden, Köln, Lübeck, Königsberg är bara några (andra) exempel. Immanuel Kants gamla hansestad Königsberg har jag med Googles hjälp traskat omkring i. Efter kriget omvandlat till en sovjetisk skräckstad (här menar jag visuellt) skulle jag vilja påstå (och med annat namn ju, Kaliningrad).

  Reply
  • 29 oktober, 2014 at 12:40
   Permalink

   Jag håller med dig. Det slår mig alltid när jag är i Tyskland att återbyggnationen efter överbombningarna inte var så lyckade. Men Berlin har lyckats rätt bra på andra sätt när det gäller kultur och puls ändå. Mycket trevlig stad. Fast jag var så trött på kvällarna av alla intryck och promenader att jag somnade rätt tidigt. Jag missade därför Berlins uteliv. Det får jag ta nästa gång jag åker dit.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *