Sluta sätt kommunen på kartan!

Under de sista tjugo åren har de flesta kommuner i det här landet försökt tilltala inflyttande, företagare och besökare på olika sätt. Det vanligaste sättet är att man måste anstränga sig för att ”sätta kommunen på kartan”.

För en halvlekman som jag (jag har jobbat i en hel del kommuner de senaste 15-20 åren) tycks detta vara det sämsta sättet någonsin att locka både inflyttande, företag och besökare till den egna kommunen.  Det bästa sättet att ”sätta kommunen på kartan” verkar också vara att man bygger en bro, där kommunen får nöjet att kungen kommer och inviger denna. Eller att man bygger de högsta backhoppstornen i Europa, eller att man köper in en medeltidsby, för många miljoner och sen inte kan avyttra för en krona ens. Eller att man låter någon konstnär porträttera en själv för ett antal miljoner av ren narcissism.

Uppfinningsrikedomen är beundransvärd när det gäller att sätta kommunen på kartan. Men hur är resultaten av insatta åtgärder?

Väldigt magert! I det flesta fall är resultatet noll, d v s att inga nya inflyttande, inga nya företag eller inga nya turister.

Men kommunen ska sättas på kartan, med all dess stående medel, såsom loggor, grafisk profil och medarbetare som lojalt pratar om den egna kommunen som rena paradiset.

Samtidigt vet ju folk att oftast är allt same, same oavsett vad du bor. De flesta kommuner har flest problem med resurser till vård, skola och omsorg. Så man friserar ju gärna lite alla undersökningar om kvalitet som visar i varenda undersökning att cirka 80 procent är nöjda eller mycket nöjda med verksamheten och cirka 20 procent är mindre nöjda eller missnöjda med verksamheten. Dessa resultat har varenda öppen jämförelse eller annan kvalitetsmätning visat sen öppna jämförelser eller andra jämförande studier började redovisa sina resultat. Men inte i någon annan verksamhet som man kan jämföra sig med pratar man om detta förhållande. Man pratar istället om – i kommunerna – om att man har vissa förbättringsområden. Senast i tisdags hörde jag ordet förbättringsområden när jag var på gruppmöte i min stadsdelsnämnd och de ville införa ett mentorskap inom socialtjänsten för att försöka utveckla socialtjänsten i stadsdelen och att vi har svårt att rekrytera duktig personal som vill stanna kvar.

Jag kräks på ordet förbättringsområden. Det är ett ord för att man sen ska kunna legitimera att man vill sätta ”kommunen på kartan”. Ett begrepp som kostat skattebetalarna mer pengar i historien än någon annan åtgärd har, som t ex utbyggd förskola, äldreomsorg eller skola.

Det är så sjukt det här begreppet ”att sätta kommunen på kartan” att Sundsvalls kommun först vräkte ett ”tältläger” och sen när hovet uttalade sig om att man tyckte det var fel, ÄNDRADE SIG MITT I NATTEN!

SLUTA SÄTT KOMMUNEN PÅ KARTAN!

Då kommer ni må så mycket bättre och också skattebetalarna för då har ni säkert pengar över för investeringar i vård, skola och omsorg i stället för en investeringsbudget som vida överstiger de skatteintäkter ni oftast har.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *