Ett fint nyår!

Jag har slutat skriva krönika över mitt gångna år. Istället försöker jag fokusera på vad jag vill ska ske inför det kommande året. Det är lite mer spännande kan jag tycka. Men först vill jag ändå skriva att med facit i hand så var det ett helt riktigt beslut att vi firade nyår på landet när jag såg resterna av alla fyrverkerier och smällare i vårt bostadsområde efter nyår. De hade kunnat ha ihjäl min lilla hund av chock med den arsenal som bara låg ca 20 meter från vår port.

Är det någon riksdagsledamot som kan motionera om att smällare och fyrverkerier inte borde få säljas till privatpersoner, då denna försäljning 1. Inte sker enligt de reglerna tydligen om 18-årsgräns 2. Föräldrar fattar tydligen inte att deras barn smäller både veckor före och efter nyår. Eller så skiter föräldrar i sina grannars tillvaro och att deras barn också kan bli skadade av smällare.

Sen vill jag ändå ge en eloge till de företag, som själva tog beslut om att inte sälja fyrverkerier.

miniugnMen vårt nyår var lugnt och fint med goda vänner som kom till oss i skogen. Maten var superb och också drycken i dagarna två. Jag fick en fantastiskt fin present också. En miniugn för gasolspisen. Den kom väl till pass när jag lagade till nyårsaftonens vaktel som jag förberett hemma på grund av att jag inte har någon ugn på landet. Så vår middag på nyårsafton var

Förrätt Crème Ninon med halstrad pilgrimsmussla och parmesanchips

Ingredienser

  • 4 stsmå schalottenlökar
  • 6 dlgröna ärtor (frysta)
  • 4 dltorrt vitt vin (eller champagne)
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlvatten
  • 3 dlhemgjord kycklingbuljong(alt 2 tsk kycklingfond)
  • 1 stliten vitlöksklyfta
  • 4 stst pilgrimsmusslor
  • Parmesanost

gröna ärtorGör så här

  1. Skala lök och vitlök och fräs detta i lite smör så att de blir mjuka. Häll i vin, vispgrädde, vatten och kycklingbuljong i grytan. Tillsätt de gröna ärterna och låt koka upp. Mixa alltihopa med en stavmixer och låt soppan småputtra i 15 minuter. Salta och peppra efter smak (ev lite Cayennepeppar som förstärker smaken)
  2. Jag brukar sen sila soppan i en sil.
  3. Riv parmesanosten och värm på en stekpanna där du lägger tillräcklig mängd riven parmesan till en avlång rektangel. Värm ner denna och när osten börjar bli gyllenbrun ta av stekpannan och låt chipset svalna ihop lite då du kan lossa det från pannan och lägga det så länge på ett bakblåtspapper till det stelnat.
  4. Torka av pilgrimsmusslan med lite hushållspapper. Gnid in dessa med olivolja, salta och peppra och halstra fint i en stekpanna.

Servera i djupa tallrikar med pilgrimsmusslan och parmesanchipset på sidan om.

 

VaktelVaktel med tändstickspotatisoto: TV4

  • 4 stfärska vaktlar
  • 5 hgbakad dansk leverpastej
  • 5 stliten lök
  • 2 stkrukor persilja
  • 25 strosépepparkorn
  • 12 stfärska hallon
  • 3 dlgrädde
  • 1 dlvatten
  • 5 sthönsbuljongtärning (drygt)
  •  Salt, vitpeppar & cayennepeppar

 

Gör så här

  1. Krydda vaktlarna med salt och vitpeppar och bryn dessa runt om och lägg dessa i en ugnsfast form.
  2. Fyllningen blandas ihop av leverpastej, den hackade löken, den hackade persiljan, rosépepparkornen, de mosade hallonen och ½ dl av grädden.
  3. Krydda med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
  4. Proppa vakteln full med den kulinariska fyllningen (resten behåller du till såsen).
  5. Bind ihop öppningen och sätt in i ugnen under 10 – 15 minuter (helt beroende av vaktelns storlek). Observera att vaktel i motsats till kyckling kan serveras något rosa.
  6. Under tiden som vakteln gräddas så tillreder du såsen i stekpannan som du stekte vaktlarna i.
  7. Häll i vattnet, hönsbuljongen, grädden och den kvarvarande fyllningen och tillsätt de resterande fyra hallonen. Vispa och skyn/såsen är färdig.
  8. Till varmrätten serveras tändstickspotatis. Riv potatis och lägg den i en sil en stund för att vätskan ska rinna bort. Stek på hög värme och salta och peppra.
  9. Jag serverade också den kvarvarande ärtpurén till som blev över från soppan, samt kokt grön sparris till varmrätten.

 

Atlas maj 13Det var alltså när jag skulle göra det sista i ugnen som min lilla miniugn blev så bra. Maten blev otroligt god. Sen skulle vi ha haft glass och hjortronsylt till efterrätt. Men då det blev plusgrader precis till nyårsafton smälte glassen. Jag har ju ingen frys på landet. Som tur var hade vännerna med sig en tårta. Fast den åt vi inte förrän på nyårsdagen ändå för vi var så belåtna ändå med nyårsmiddagen. Men det finns inga rätt eller fel när det gäller nyår. Man äter det man tycker om och festar på det sättet som blir lyckat. Och med facit i hand var det ett helt riktigt beslut att åka till landet och fira nyår – för hundens skull.

Intressant?

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 thoughts on “Ett fint nyår!

  • 4 januari, 2015 at 23:23
    Permalink

    Smällare och hundar …. ett återkommande fenomen att det bara skrivs om de smällarädda och aldrig om det stora flertalet som skiter fullständigt i dem (utom en tok vi har som gärna jagar iväg EFTER raketer, om han fick)

    Ja, efter en hund av sällskapsras som var extremt rädd (tänkte aldrig tanken på att önska förbjuda) och sedan enbart raser som fortfarande används för arbete, de tränas, och stamtavlorna är sprängfyllda av föräldrar och förfäder med arbetande championat och ej endast skönhetsditon så ser jag en trend. Hundar som får arbeta med hjärnan blir inte rädda för något så banalt som smällare och raketer.

    Förmodligen för att ägarna drar ut valparna i vimlet från första början, kallas för miljöträning.

    Reply
    • 7 januari, 2015 at 20:33
      Permalink

      Det finns ca 800 000 registrerade hundar i det här landet. En tredjedel av dessa anses vara rädda för smällare. Visst kan man göra viss träning, men jag vet också hundar som unga inte har varit så rädda, men så händer det något helt plötsligt som gör att de blir rädda. Det är inte heller bara hundar som blir rädda utan också djur som lever i skogen naturligt och andra tamdjur som katter mm. Hos oss i stan har de nu smällt oavbrutet sen innan jul. Om det bara var på nyårsafton som de gjorde det kunde vi kanske ha stått ut. Men detta innebär att vi har en månad framför oss där vår hund är överkänslig när det gäller ljud överhuvudtaget och också blir rädd för minsta lilla.

      Jag förstår faktiskt inte varför privatpersoner ska behöva ha fri tillgång till smällare och fyrverkerier? Framför allt när vi vet att man följer inte de regler som finns. För inte tror jag det är några ”vuxna” som är ute i tid och otid och smäller i flera veckor?

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *