När andra säger kvalitet då slutar jag höra!

Coco ChOm jag säger kvalitet till dig vad tänker du då på? Själv är det första jag tänker på är kläder, möbler, mattor och porslin. Det gemensamma kläder, möbler, mattor och porslin har, är att det är relativt enkelt att definiera dessa sakers kvalitet. Det beror många gånger på material, pris, varumärke, personkännedom mm. Det är därför många hävdar att med självklarhet kan påstå att Chanel är kvalitet, inte Cubus kläder. Eller att hästens säng är bättre än IKEAs sängar (fast IKEAs sängar nästan alltid blir bäst i test). Eller att persiska mattor är bättre än Rustas eller att kinesiskt gammalt porslin är värdefullt.

Dessa produkters kvalitetsstämpel är lätta att förstå och ta till sig.

Men vad tänker du om bra kvalitet inom vård och omsorg?

Då blir det lite svårare. För inte kan vi väl hävda att en dyrare vård är en bättre kvalitativ vård än en billigare? Eller att vården är effektiv till en rimlig kostnad? Eller att något vård- och omsorgsföretag (skulle vara de kommunala då) lever på sitt varumärke? Eller att det finns någon som Kamprad inom det offentliga som levererar år för år och därför anses vara ett varumärke och har omformulerats till, om inte kvalitet, så folklighet.

Så här är det inom det offentliga. Folk slänger sig med begrepp om kvalitet, utan att kunna definiera vad det är.

Ibland brukar ”folk” uttrycka att politiken är alldeles way-out från verkligen och detta fall håller jag med ”folk”. Det finns inget område inom politiken som odlar så många floskler och dålig retorik som inom vård- och omsorgsområdet. Högern kommer uteslutande med sin floskler om kvalitet, som ingen begriper vad det är. Och vänstern kommer med sina floskler om vinster i välfärden, som ingen begriper vad de handlar om.

Själv sitter alla vi andra där i folkhemmet och struntar i både kvalitet och vinster. Vi gör som vi alltid gjort. Definierar våra egna erfarenheter och kunskaper om vården och omsorgen och sticker upp ett finger i luften för att känna vad vinden blåser och där hittar min egen åsikt om saker och ting.

Politiken skulle må väldigt mycket bättre om de definierade vad de anser vara kvalitet i välfärden, förutom vinster. Gärna utifrån ett ideologiskt perspektiv, för då kunde folk välja. Men jag antar att då skulle den retoriska basen i samtiden också försvinna. Fast det enda som får stryka på foten i det avseendet är vård- och omsorg själva, som fortsättningsvis blir föremål för en svartmålning av deras arbete. Det oavsett att de gör ett fantastiskt jobb dag ut och dag in för att inte bara vara folket behjälpligt utan också för att nå politikens budgetmål

Intressant?

+ Jag har blivit omvald som ordförande för Brommamoderaterna och är väldigt glad och hedrad för detta.

Jag tänker inte som andra och framför allt inte mina egna. Så klart S vill slopa överskottsmålet när det är det enda sättet de antagligen har en chans i valet 2018. Man kan då lova allt till alla utan att bry sig. Hoppas medborgarna bryr sig om kvaliteten i regeringsutövandet också!

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *