Påsken 2015

Som alla andra år så har vi firat påsken på vårt lantställe. I år hade jag sett fram mot det lite extra för jag måste förbereda både stugan och trädgården till sista april. Jag ska nämligen ha en gigantisk fest där med anledning av min födelsedag. Jag fyller nämligen 50 år den 27 april. I samband med det vill jag naturligtvis visa upp mitt smultronställe från den absolut bästa sidan. Tyvärr blev jag lite besviken över att vintern inte hade gett vika på landet ännu och att det var så kallt fortfarande, med minusgrader på nätterna. Jag påbörjade ju förra året ett projekt om att göra en stor häst i betong och måla den på samma sätt som en Rättvikshäst. Då man inte kan gjuta i betong när det är under 5 plusgrader omintetgjorde det projektet.

kurbits1kurbits2

Men jag lyckades i alla fall måla grillen som vi har på framsidan med kurbits. (vi har en grillplats på baksidan också) Det blev rätt bra tycker jag med målningen och det kommer göra sig fint i sommar när rosorna blommar och de andra blommorna i krukor som jag planerar för runt grillen.

påsk151Numera har det också blivit en tradition att makens döttrar kommer till oss på påskafton och äter lite mat och umgås i största allmänhet. Att laga mat till många är lite trickigt på landet, då jag inte har en modern maskinpark för matlagning. Gasolspis och grillen är i och för sig fullvärdiga alternativ för den maten jag lagar på landet, gärna i trädgården. Men det är ju inte lika roligt att laga mat i trädgården när det är minusgrader ute. Därför brukar jag förbereda middagarna under vinterhalvåret och så hade jag gjort i år också.

påsk155

Några sillar hade jag lagt in själv, vanlig inlagd med rödlök och sen en med chili, lime, purjolök och koriander. Den sillen är fantastisk god.

Men sen hade jag också förberett en fylld hel kyckling. Man kan egentligen fylla en kyckling med vad som helst för att få lite studs på den. Denna gång hade jag fyllt den kycklinglever, stekfläsk i bitar, lök och en massa goda olika kryddor, samt rosépeppar.  Sen på med lite marinad och salt och peppar. Sen vakuumförpackar jag kycklingen och låter den ligga till sig något dygn i kylskåp. Tillbehör till kycklingen blev denna gång egengjord humus och guacamole.pås154

Men jag tillagade också en vildsvinsstek, som jag hade också vakuumförpackat i marinad några dygn innan. Denna marinad var en egengjord BBQ-sås. Vildsvinskött är lite svårt att grilla så att det blir mört om man inte lagt den i marinad ett par dygn innan det ska grillas. Men denna påsk lyckades jag väldigt bra med köttet och BBQ-såsen gjorde sig perfekt som sås till denna. Receptet på såsen får du här nedan.

påsk1562,5 dl  oxbuljong
0,5 dl  dijonsenap
1 msk  vitvinsvinäger
0,5 dl  worcestershiresås
1 dl  tomatpuré
0,5 msk  hickory liquid smoke
1 tsk  chilipulver
1 krm  chiliflingor
vildsvinsstek0,5 dl  farinsocker
0,5 dl  strösocker

Blanda alla ingredienserna
och låt det koka ihop, ca
1-2 timmar, tills såsen tjocknat.

 

påsk152Till allt detta serverade vi potatisgratäng och en god grönsallad. Har man inte tillgång till en ugn på sitt egna lantställe eller om man har husvagn/husbil som saknar ugn, så finns det alternativ. En liten ugn som du sätter på gasolspisen och i denna kan du praktiskt taget göra allt som du kan göra i ugnen hemma.

Middagen blev jättelyckad, så i slutändan gjorde det inget att vintern bestämt sig för att stanna kvar. Jag längtar redan till denna helg, när vi ska åka dit igen och fortsätta förberedelserna för festen.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *