Stängt pga sjukdom

Mörksugga 35 cm hög och 25 cm bred. 850 kronor inkl. moms.  Jag gör också en större Mörksugga  på beställning, ca 60x50 cm. 2 500 kr inkl. moms
Mörksugga 35 cm hög och 25 cm bred. 850 kronor inkl. moms.
Jag gör också en större Mörksugga på beställning, ca 60×50 cm. 2 500 kr inkl. moms

Idag skulle jag haft ateljén öppen mellan 13 -18. Men jag är förkyld med feber, frossa mm. Så jag får hålla stängt idag. Jag hoppas jag är bättre i morgon och kan ha öppet då istället. Det var lite synd att jag inte kunde ha öppet idag för jag hade tänkt introducera Mörksuggan för Brommaborna idag. Jag är ju alldeles tokigt förtjust i dessa mörksuggor,

En mörksugga är en mytologisk varelse från Dalarna som bl.a. användes för att skrämma barn. Mörksuggan förekommer ofta i rättvikskonstnären Verner Molins målningar.

Men själva Mörksuggan som sådan har åtskilligt äldre anor. Även om hon först under det senaste halvseklet tagit synlig gestalt så har hon funnits i folkmun länge. Uppteckningar under ordet Mörksugga i landsmålsarkivet i Uppsala är från 20-talet. De kommer från flera socknar kring Siljans södra del: Rättvik, Leksand, Djura, Gagnef och Ål. Där beskrivs Mörksuggan som ett väsen att skrämma barn med när de vill ränna ute för länge på kvällarna.

Ny kollektion för sommaren 2016

Eftersom jag tänker säsongsbetonat i mitt skapande så ska jag ägna dagen åt att påbörja designen av mina trädgårdskollektion för sommaren. Det är både egendesignade krukor och trädgårdsbänkar mm som jag tänker mig skapa inför vår och sommar.

Eftersom jag är så lokalt förankrad i mitt skapande tänker jag mig också balkongmöbler och med tillhörande balkongkrukor, som utgår från de små balkongerna gjorda för smalhusen här i Bromma. Smalhusen byggdes som mest under 40-talet, som ett svar på bostadsbristen i Stockholm då. Idag uppfattas dessa smalhus från Åkeshov till Traneberg nästan som kultur för oss som bor här. Eftersom balkongerna oftast uppförts under senare tid och är relativt små, kommer jag utgå från vad som planterades i området då och skapa blomkrukorna efter det. Så också bord, stolar och bänkar.

Detsamma kommer gälla för trädgårdsskapandet. Jag tänker mig en trädgårdskollektion av bänkar och krukor (inga altanmöbler eller så, det är inte snyggt) som jag namngett efter område och vad som odlades när området uppfördes. T ex kollektionen Åkeshov, Ulvsunda och Trädgårdsstaden.

Att skapa i betong är både svårt, det tar tid att ta fram formar och det tar tid att gjuta också. Det är därför jag startat en ateljé och inte en butik.

Denna kollektion kommer jag också kunna översätta till Dalarna. Men då är det nog skogens djur som kommer vara föremålet för kollektionen och Mörksuggor naturligtvis.

Intressant?

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *