Håll ordning på era skitungar!

AtlasUrsäkta mig för min en förolämpande rubrik. Men i dessa tider är det väl aldrig någon som läser en annan om man inte tar i lite och förolämpar en och annan antar jag.

Det här inlägget handlar om fyrverkerismällandet i tid och otid i dessa jul- och nyårstider. Jag har en liten hund hemma., som är panikrädd för smällandet. Han är så rädd över smällande att han får ångest när de spränger vid byggnationer och de signaler de sänder ut att de ska spränga.

Idag började de smälla fyrverkerier här i Bromma. Nu kommer de hålla på hela tiden över nyår och några veckor efter nyår också. Förra året stod ungarna i 10-13 årsåldern och smällde av på Brommaplan t o m när skolorna börjat efter vinterlovet.

MIN HUND LIDER NÅGOT OERHÖRT AV DETTA SMÄLLANDE! Det innebär att det påverkar hela vår familj i flera veckor, för att det finns föräldrar och vuxna som inte förstår

fyrverkerierENLIGT DE LOKALA FÖRESKRIFTERNA FÅR MAN INTE SMÄLLA I TID OCH TID OAVSETT ATT DET ÄR NYÅR!

Men det är inte bara tamdjur som blir rädda av smällare i tid och otid. Även vilda djur och också människor blir rädda av smällare. Ni ifrågasätter människor kanske. Men låt mig då fråga – hur många av er är rädda för åskan?

Lite fakta nu så. Det finns nästan 1 miljon hundar registrerade i det här landet. Cirka 30 procent av dessa är skotträdda. Det är cirka 350 000 hundar. Det är ett stort antal familjer som får sina liv kraftigt begränsade under jul- och nyårshelgen.

Jag tycker att det skulle vara bra om fyrverkerier under vissa helgdagar kunde det offentliga ha monopol på. Visst det är jätteroligt med fyrverkerier, precis på samma sätt som på 1800-talet. Men det är 2015 nu. Gå vidare!!!! Titta på TV eller i paddan! Gör spel där fyrverkerier släpps loss vid vinst. Vad som helst! MEN LÅT BLI SMÄLLANDET I TID OCH OTID!

DET ÄR FÖR MÅNGA VUXNA SOM INTE HAR ORDNING PÅ SINA SKITUNGAR SOM SMÄLLER I EN MÅNAD UNGEFÄR UTAN ATT TA HÄNSYN TILL VARKEN FOLK ELLER FÄ!

Jag är med i en hundgrupp på fejjan. När jag la upp idag att jag inte gillade att de börjat med smällare redan idag, berättade en annan tjej i gruppen att det varit en pojke som kastat smällare efter hennes hund. Om någon gjort det mot Atlas hade han dött eller fått ett epilepsianfall (min hund har epilepsi).

Min farbror (som på den tiden jag var barn, var militär) råkade vid ett svagt ögonblick få hela handen brännskadad när han skulle tända av en raket på nyår då på 70-talet. Olyckor kan också hända barn som smäller svaga smällare utan vuxnas insyn och medverkan. Tycker du att du som förälder ska behöva vara med om det?

Vi läser i tidningen om de som skadas vid nyårssmällande varje år. Det är dags att beslutsfattarna fattar att smällandet av privatpersoner inte är önskvärt av väldigt många och förbjuder det för privatpersoner.

Håll ordning på era skitungar! Vem vet, kanske det är din unge som blir skadad i år av en smällare för att den inte har tillräckligt med förstånd när den avfyrar den och du inte har vett att sätta upp gränsen för var som är bra eller dåligt?

(Om du är beslutsfattare och läser detta, kan du snälla hjälpa till med att lobba för att fyrverkerier ska förbjudas för privatpersoner? Jag tycker det räcker med att det offentliga kan ordna detta vid vissa högtider, så kan var och en välja själv hur de vill göra)


Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 thoughts on “Håll ordning på era skitungar!

 • 26 december, 2015 at 16:30
  Permalink

  Hej.

  Som hundägare med en skotträdd hund (för fyrverkerier och smällare, men ej gevär) kan jag sympatisera. Vill man vara lite småelak kan man trösta sig med att en och annan idiot till krutfetischist får lära sig den hårda vägen. Jag hade gärna sett ett totalförbud för privat hantering av sprängämnen, som det ju egentligen är fråga om, och endast fyrverkerier vid evenemang, då utfört av sakkunnigt fackfolk mot ersättning, och uppfyllande miljöregler och liknande.

  Inget illa ment, men att vädja till ungdomar och vuxna med någon sorts ansats att tala till deras bättre vetande eller samvete är inte bara futilt utan kontraproduktivt: de vet att det de gör är otillåtet, men riskfritt, och bryr sig därför inte om förmaningar som hänvisar till regler. För många är regelverk något man använder när det är till ens fördel, och annars ignorerar. Något bättre vetande eller samvete att appellera till har de inte, utan kan mycket väl istället finna glädje i att utsätta den som besvärar dem ännu mer.

  Mitt råd är att du varje gång du ser minderåriga handskas med sprängämnen, och det smälls och skjuts utanför tillåten tid och/eller i tätort (jag har inte bott i Stockholm på snart trettio år och har ingen aning om hur tättbebyggt Bromma är numera), skall dokumentera det diskret och göra polisanmälan. uppmana gärna dina FB-vänner att göra detsamma. Även om ingen patrull finns tillgänglig så registreras varje anmälan, och polisens statistik kommer att visa på att det finns ett problem med illegal hantering av sprängmedel i Bromma (använd just ord som sprängämne eller -medel).

  Kamratliga hälsningar, och med hopp om ett tyst nyårsfirande
  Rikard, lärare
  Ps Själv ger jag den skotträdde honung samt en rå älgklöv att gnaga på – han är fortfarande rädd, men slipper blodsockerfall och är sysselsatt medan det liknar Beirut på åttiotalet utanför. Ds

  Reply
  • 30 december, 2015 at 19:06
   Permalink

   Hej Rikard!
   Jag håller med dig. Det är väl som med ett ”tiggeriförbud” antagligen. Skulle inte efterlevas. Skillnaden med ett förbud är kanske att handlarna var tvungna att agera på ett annat sätt? Jag dokumenterade det hela förra åretgenom att vara påträngande och närgående och fräsa lite om ”vilka j@kla skitungar” och då gick de faktiskt. I år har jag gjort annat som att sätta upp lappar i området mm. Man får lobba helt enkelt!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *