Medborgarnas ofrihet, de kriminellas straffrihet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag skriver sällan här längre om mitt samhälls- och politiska engagemang. Men med anledning av debatten och händelserna i landet kring nyår och fyrverkeriesmällandet, gör jag ett undantag. Innan jag fortsätter så ska jag berätta att ja, jag har själv en tokrädd hund för fyrverkerismällande, som lider av panikångest vid nyår och följande månad därefter. Så ni som väljer att läsa det här inlägget som en partsinlaga vill jag till att börja med svara. Ja till viss del är det så. Men alla som känner mig vet också att jag som ideologisk bas och i mina värderingar sällar mig till de gamla konservativa och liberala partiernas dygder om att människan är bräcklig och sin bräcklighet har rätt till stöd från samhället eller att människan ska ha sin frihet så länge dennas frihet inte inskränker i någons annans frihet.

Efter nyårsnattens händelser, där vissa har slängt in smällare i barnvagnar med sovande bebisar och fått polis och blåljuspersonal att lämna gator och torg till förmån för ligisterna, har debatten om förbjud för fyrverkerier nått nya topphöjder. Debatten har varit ganska hög tidigare också. Men då har viljan till förbud mest handlat om rädda hundar, katter, hästar och kossor. Det är inte konstigt att debatten nått nya infallsvinklar med att nu är människor under attack från andra människor. Som i alla debatter om för eller mot så flyger argumenten lite kors och tvärs med olika utgångspunkter och kunskaper om gällande lagar och regler. Så jag ska börja med att tydliggöra vad förbudsivrarna menar när det kräver förbud mot fyrverkerismällande.

Det förbudsivrarna vill är att det inte ska vara TILLÅTET ATT SÄLJA FYRVERKIER OCH SMÄLLARE TILL PRIVATPERSONER I DETALJHANDELN. Däremot tycker inte de flesta att ett totalförbud är önskvärt. Men att det ska vara stat, kommun, föreningar och t ex idrottsklubbar som under ordnade former får utföra smällande t ex under nyår.

Nu så till förbudsmotståndarna (jag förstår egentligen inte varför det är en mänsklig rättighet att få smälla fyrverkerier, men men). De menar att gällande lagar och regler, som att barn under 18 år får inte köpa eller använda smällare, det är ett föräldraansvar att efterleva den regeln och att användandet kan regleras i lokala föreskrifter till vissa platser och tider, samt att det är polisens uppgift att se till att lagarna och reglerna efterlevs. Visst i de bästa av världar skulle det här vara tillräckligt.

Men vi lever inte idag i den bästa av världar!!!

Detaljhandeln och föräldrarna lever allra minst upp till lagen och de regler som gäller. För under de senaste tio åren smäller det inte bara på nyårsafton. Utan det smäller konstant, helst vid tidig kväll, en vecka innan nyår och 3-4 veckor efter. Inte är det några föräldrar som är ute och smäller med sina barn vid 3-10 tiden på eftermiddag/kväll. Det är uteslutande unga mellan 12-18 år. Reglerna om åldersgräns efterlevs helt enkelt inte.

De lokala föreskrifterna i all ära. Ett påpekade vill jag ändå delge er läsare. Enligt många lokala föreskrifter är det inte heller tillåtet med tiggeri i den form som vi numera upplever varje dag. Sen har inte jag hittat något i polislagen som föreskriver att en av polisens prioriterade uppgifter är att se till att de lokala föreskrifterna efterlevs eller att detaljhandeln och föräldrarna efterlever åldersregeln. Förbudsmotståndarna lägger dessutom fram att det redan idag är kriminellt att använda fyrverkerier som vapen och att polisen ska gripa och lagföra dessa personer. Ja, just det????? Polisen av idag har ju ett väldigt gott trackreckord i att klara upp brott och se till att kriminella blir lagförda???????

Nu till själva händelserna och diskussionerna om det inträffade. Denna fråga har jag identifierat som mycket, mycket större än att det handlar om att vara för eller mot fyrverkerier. Ja, den är så stor faktiskt att den tydliggör frågan om varför folket inte har förtroende för etablissemanget, rättsväsendet, polis eller politiker i allmänhet.

För den här frågan handlar om att FOLKET SKRIKER MED MEGAFON till etablissemanget ATT SÅ HÄR KAN VI INTE HA DET!

Vi är otrygga, vi kan inte röra oss på gator och torg och umgås med varandra utan att vara utsatta! I Kalmar visade det sig tydligt där anmälningarna om sexuellt ofredande rasat på nyåret och det handlade sannolikt om att kvinnor höll sig hemma istället för att gå ut. 1-2 miljoner människor i det här landet kan inte fira nyår som alla ni andra för att de måste se till sina djurbesättningar, hundar, katter, hästar och kossor. Polisen och blåljuspersonal flyr gator och torg för att de inte kan upprätthålla lag och ordning. Det i sådana orostider där vi sällan vet om vi är utsatta för ligister och kriminella idioter eller terrorister som skjuter skarpt.

Den här frågan handlar om så mycket mer än vara för eller mot fyrverkerier.

Det handlar om att de etablerade partierna gör medborgarna bräckliga och att de etablerade partierna inte ger medborgarna stöd i sin bräcklighet. Det handlar om att de etablerade partierna ger medborgarna friheter som inskränker på andra medborgare frihet. Medborgarnas ofrihet har blivit de kriminellas straffrihet.

Partierna gör sig till etablissemanget mot medborgarna! Det spelar ingen roll hur mycket resurser ni vill fördela till polis och välfärd eller hur ni vill göra med skatter. Ni har gjort er själva till det där etablissemanget som medborgarna numera föraktar!

Och det i en fråga som enkelt skulle kunna lösas och ändå tillse att medborgarna kan uppleva fyrverkerier på nyårsnatten och som inte gör att detaljhandeln direkt lider skada genom uteblivna intäkter.

Nämligen att se till att det inte är tillåtet att sälja fyrverkerier till privatpersoner i detaljhandeln.

Jag måste fråga samtliga partier i riksdagen? Är det värt det hela att låta gällande ordning råda? Är det värt för er att uppfostra folket om att ni är de bästa på att hantera våra lagar, regler och skattepengar? Är det värt mycket för er att bygga ett samhälle där kvinnor inte går ut, där polis och blåljuspersonal flyr medborgarna, där otrygghet och laglöshet breder ut sig. Det för att försvara sådana principer om att ni vet minsann bäst hur allt ska skötas?

Intressant?

(Ps. Det finns numera smällfria fyrverkerier. Om inte kanske ni kunde göra dessa tillåtna och de som smäller förbjudna. Ds)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Medborgarnas ofrihet, de kriminellas straffrihet!

  • 24 februari, 2017 at 12:32
    Permalink

    Bra skrivet, det finns ju ett o annat att vara rädd över nu för tiden…

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *