Sommarläge!

Som alla andra har jag tagit mig lite ledigt från det mesta nu i sommar. Jag tror alla behöver lite ledigt under den ljusa och varmare sommarperioden för att orka med det som komma skall med höst och vintern. Jag hör många som påstår att det inte varit tillräckligt varmt i sommar. Själv tycker jag att det har varit en ganska normal sommar. Fast det har regnat lite för litet. I alla fall på landet där jag för det mesta spenderar min tid under vår- och sommarhalvåret. Med att det också har varit fattigt med snö i vinter innebär det att vi har vattenbrist i år och då behövs regn för trädgården. Visserligen har vi det ju rätt bra med att vi kan pumpa vatten från vår lilla tjärn. Men det är lite mer omständligt att pumpa vatten från tjärnen än att bara skruva på en kran. Men är det vattningsförbud så är det!

I år har jag dock världens roligaste projekt att göra. Vi har ju slutat bygga nu på landet. Så de närmaste 3 åren framöver kommer jag att  anlägga på riktigt en riktigt fin trädgård. I år har jag därför börjat med köksträdgården, växthuset och trädgårdens framsida.

Det här är riktigt roligt!

Jag började med att bygga en högre drivbänk på ena sidan i växthuset, där jag odlar sådant som växer under jord. På den andra sidan odlar jag sådant som växer ovan jord. I år har jag odlat Jordmandel, Rättika, en asiatisk kålsort, gurka, squash och paprika i drivbänkarna. Naturligtvis odlar jag tomater och kryddväxter där, samt vindruvan. Det blir så bra och fint inne i växthuset. En faktor var att jag skyddar växtligheten där inne med s k skuggpasta åt söderhållet till. Det blir inte alls lika varmt inne i växthuset med denna. Det växer som aldrig förr. Jag la också täckbark runt drivbänkarna i köksträdgården och det blev bra mycket bättre än att behöva gå med röjsågen för att klippa ner gräset som växer som ogräs just där.

Sen grävde jag upp rabatten framför stora huset, la i ny jord och planterade nya växter. Det blev Stockrosor, Rosor och Lavendel i denna.

Nästa steg var att göra färdigt den lilla dammen och anlägga en ny rabatt i slänten i anslutning till dammen. Jag tycker det är så bökigt att klippa gräset slänten och därför anlade jag en rabatt där istället. I denna rabatt ska jag ha perenner som uteslutande ska vara vita och blå.  Dessutom tog vi bort den stora fula enen som stod och skymde utsikten mot parkeringen. Där satte jag istället upp en spalje av björkstammar och armeringsjärn och planterade en klätterväxt med vita blommor. som enligt uppgift kan bli 5 m hög om det har rätt förutsättningar. Dessutom har jag planerat lite buskar med vita blommar. Så det mesta blir vitt och blått i denna del av trädgården. Det passar bra till sittplatsen vi har där.

 

Så nu är jag klar med sommarens projekt. Till nästa år är det baksidan vid grillplatsen som ska göras i ordning. Jag ska bygga en pergola över grillplatsen där jag ska plantera orangea klätterrosor som får klättra naturligt över denna och skyla för både sol och regn så småningom. Vi ska också köpa en ny grill, som är en kombinerat större grill med lock och en rök, samt bygga en vedeldad ugn, så jag kan både baka mitt egna bröd och göra pizza i. På baksidan ska jag bygga en torvbädd och fylla med bra jord för Rhododendron, som också ska vara orangea. Sen ska jag fröså gula och orangea perenner på kullen upp till badtunnan.

 

Det sista projektet i min treårsplan blir att anlägga en medelhavsträdgård al á norden på soldäcket i krukor och större blomlådor. Det kommer bli en utmaning att göra den bra. Som tur är så har jag ju möjlighet numera att vinterförvara dessa växter både i stora och lilla huset, då jag har de största fönsterna mot söder här.

Det här är det roligaste jag har gjort på landet. Och i år har det vuxit bättre än någonsin där, med att vi kan vattna från tjärnen. Med att jag har det som ett treårsprojekt kan jag dessutom fröså mycket av perennerna i de olika rabatterna. Vi har ju zon 5 på landet och många växter som trivs där kan man både så fram till september eller höstså i oktober/november. Visst ibland lyckas man men ibland blir det ingenting. Men då gäller det att försöka igen och igen. Till slut lyckas man!

Nu ska jag bara njuta resten av sommaren av min fina framsida i trädgården och rensa ogräs förstås!

 

Ha en trevlig sommar!

 

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *