Nomineringstider = partiets avskrädestid

Snart börjar de s k nomineringarna för partiets medlemmar. Dvs de s k provalen till att vara kandidat på listorna i riksdags, landsting och kommunvalet. Så har det varit inför allmänna val i alla tider. Så året innan valet så får alla medlemmar som känner sig hågade anmäla sig till nomineringarna. Sen får alla medlemmarna i partiet välja kandidater att rösta på som man tycker ska stå på våra listor i de olika valen.

Det låter ju demokratiskt och bra att det är medlemmarna som ska bestämma vilka som ska toppa våra listor (det är ju oftast bara de som står på de 10 första platserna som får plats i våra församlingar) och att man kommer kunna klättra uppåt så småningom – ifall man hamnar långt ner på listan.

Det är bara det att provvalet sällan är det som avgör en persons plats på listan. Det är partiet och dess olika förbund som avgör placeringen. Det oavsett provvalsresultat. Det genom att förbunden tillsätter nomineringskommittéer, som har till uppgift att väga in fler faktorer än provvalet. Rent praktiskt så går arbetet oftast till på det sättet att provvalet har ingen som helst betydelse för vart du hamnar på listan. Det vet alla som varit med några val. Att det handlar mer om vilka du kliar ryggar på, vilka du lyder eller vilka du fjäskar för som har betydelse. För nomineringskommittéerna utgörs oftast av de personer som är understödda av de som redan har en topposition i partiet och som vill se ”sin” lista i valet. Det är av den anledningen de där engagerade, som ibland kan vara lite kritiska eller ”för” engagerade jämtemot väljarna oftast inte hamnar på någon lista alls. De har inte smörat tillräckligt hårt för toppnamnen och gör sig därför icke besvär med att få vara med att påverka politiken.

Trodde ni att det fanns något värde att vara medlem i ett parti när det gäller att påverka politiken? Glöm det!!! Den enda förmånen du har som medlem i ett parti i dag att är det så att du skulle vilja ha makt att påverka, så är det lättare för dig att vara medlem om du orkar klia ryggar, att lyda någon annan och fjäska runt. Då kan du ta dig framåt rätt hyggligt faktiskt. Helst ska du få någon som varit med på en topposition sen hedenhös och få den att verkligen tro att du tror på vad den säger och lyda dennes råd till punkt och pricka. Då är du jättehemma i partiet och lär hamna på en bra plats på listan.

Nomineringstider är numera avskrädestider i partiet. Ingen kommer ut som oberörd efter denna tid. Inte i Stockholm stad i alla fall.

Ett problem är att medlemmarna inte röstar i provvalen numera. Det brukar inte vara mer än 20-30 procent av medlemmarna som röstar.  Med färre och färre medlemmar har i stort sett provvalen tjänat ur sin funktion. Vi kan ta ett exempel. Stockholms stad har mellan 7000-8000 medlemmar (i en miljonstad?). Av dessa   är det ca 20-30 % procent som röstar i provvalet. Det är cirka 1500 medlemmar. Det är ungefär lika många som ställer upp i provvalet. Dvs de som ställer upp är sannolikt de som röstar också. Med detta är provvalet ett förlegat instrument för att vaska fram de som ska stå på listorna och det är förklarligt att provvalet därför bara blir en fingervisning för nomineringskommittéerna.

Jag själv kommer inte ställa upp i något val denna gång. Jag orkar helt enkelt inte med denna process en gång till. Det när jag vet om resultatet redan innan nomineringarna, samt att jag inte tror att partiet kommer ta fram de kandidater på framträdande platser som har förmåga att ta partiet till ett valresultat som innebär att vi får majoritet igen. Eller de kandidater som kan lösa de problem som jag tycker behöver lösas i kommun, landsting och riksdag.

Vad jag däremot kommer att göra som medlem i provvalet är att jag kommer skicka relevanta frågeställningar till de kandidater som jag vet kommer hamna högt upp på listorna redan innan provvalet och fråga hur de kommer hantera och ta sig an problem som jag skulle vilja att partiet löser och fokuserar på under mandatperioden 2018 – 2022. Sen kommer jag rösta på de kandidater som jag tycker kommer vara värda att lägga en röst på. Det oavsett om att provvalet inte har någon betydelse. Det har jag all rätt att göra så som medlem. Och i tiden ligger det att jag ändå kan använda mig av dagens medielandskap för att påverka utgången av nomineringsprocessen genom att lägga ut mina frågor och svar här på bloggen t ex. Visst jag är mycket medveten om att vissa av dessa kandidater hatar mig eller är lite obekväma inför mig och kommer låta bli att svara. Men då kan jag lägga ut detta också.

Nu ska inte ni som läsare överdriva det här med hatet. Ibland klarar vissa inte av konkurrensen och att framstå som mer förtroendeingivande eller klok att det övergår till mer hat än neutrum. Man måste nog hata lite för att klara av att göra sig av med någon som tar över tror jag. Jag som är medlem i Stockholm stad kommer bara få rösta i provvalet på kandidater från Stockholm stad och det är bara dem jag kommer ställa mina frågor till. Övriga kandidater i länet kan vara lugna. Ni kommer inte höra röken av mig och jag önskar er all framgång på ert håll.

Hur som helst. Några av frågorna nedan kommer jag att ställa till kandidaterna (fler frågor än dessa kan komma)

Kommunvalet: Hur ska ni hantera de ungdomar som under senaste tiden har tagit över gator och torg i stadens centrala delar så att ”vanligt hyggligt folk” numera låter bli att gå ut och roa sig för att de känner sig så otrygga, att de hellre stannar hemma?

Hur kommer ni att hantera bostadsfrågan och det att vi fler bostäder till en rimlig kostnad?

Hur kommer ni hantera stadsplaneringen överlag?

Hur kan ni backa från ett ja till ett nej när det gäller nya Nobelcentret på Blasieholmen? Den frågan där vi förlorat flest väljare i Stockholms stad?

Landstingsvalet: Hur tänker ni säkerställa kompetensförsörjningen under mandatperioden?

Riksdagen:  Hur tänker ni säkerställa kompetensförsörjningen inom rättsväsendet och hur tänker ni rensa upp och kompetensförsörja myndighetsträsket.

Vilka reformer vill du se när det gäller bostadsbyggandet, arbetsmarknaden, utbildningsväsendet och försvaret?

Hur tänker du kring integrationen och segregationen?

Hur tänker du kring LSS och Assistans?

 

Sannolikt som jag känner partiet kommer flera antagligen svara att partiets politik kommer mejslas fram till partistämman i höst. Men för mig är det ett ickesvar faktiskt. Har man ingen egen idé om hur partiets politik ska forma sig utifrån sin kandidatur. Utan man hänger bara med i strömmen. Då är man en död fisk och då kan jag förvänta mig att just du som kandidat inte kommer åstadkomma speciellt mycket under mandatperioden.

Till sist vill jag ändå önska alla kandidater lycka till under nomineringarna. Och för dig som kommer svara på mina frågor kan ju detta bli ett tillfälle för dig att presentera dig för väljarna redan nu. Det är faktiskt positivt för dig och för partiet.

 

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *