Inför tre terminer i skolan

Helene Öberg (MP) och fd ordförande i makalösa föräldrar skriver på Newsmill om detta med lov i skolan. Helena konstaterar att föräldrar skulle behöva 16 veckors ledigt själv bara för att kunna ”ta hand” om sina barn p g a den långa och många skolloven. Jag kan hålla med i mycket som Helene skriver, men jag håller inte med om hennes resonemang när det handlar om att samhället ska stötta familjerna genom att föräldrarna kan vara lediga längre för att täcka upp för de många och långa skolloven. Bättre då att införa tre terminer i skolan.

Under tiden jag var ensam förälder med två barn mellan 12-17 år hade också jag stort huvudbry framför allt med det långa sommarlovet. Under dessa åldrar var barnen nämligen inte så intresserade av att vara i någon samhällelig omsorg för att mamma var tvungen att arbeta under 7 av10 veckor som sommarlovet pågick. De ville ju hellre vara med sina kompisar än vara ”inlåsta” i tider, rutiner och aktiviteter som någon annan (personal) på fritids hade bestämt. Att man dessutom har 5 veckors lagstadgad semester under sommaren är ju inte för alla heller givet. Inom vården och omsorgen t ex är det närmare praxis att man inte får mer än 3 veckors sammanhållande ledighet.

Dessutom är det långa sommarlovet en kvarleva från det gamla bondesamhället där barnen skulle hjälpa föräldrarna med skörd och annat i jordbruket under sommarmånaderna. Det långa sommarlovet hade tidigare ett syfte vilket det inte har idag. Som alla vet så fördelar vi ju våra produktionsfaktorer på annat sätt idag än efter skördetid. Då borde det vara naturligt att också skolan förändrar sitt terminssystem.

Jag har inriktat mig på det långa sommarlovet i detta inlägg och det har en orsak. Min erfarenhet som ensam förälder har nämligen visat mig att under de övriga loven från skolan så föll det sig också väldigt ofta att det fanns ”andra” i vår närhet, som föreningar, andra bekanta och släkt som hade möjlighet att ordna aktiviteter för barnen på ett annat sätt än under det långa sommarlovet. I det bostadsområde vi bodde i när mina barn var mellan 12-17 år så ordnade den ”privata” fritidsgården t ex skidresor någon dag till Romme i Borlänge till självkostnadspris för alla som anmälde sig. Friluftsfrämjandet ordnade t ex skridskoåkning, där man också kunde få låna utrustning, under sportlovet. En granne kanske hade några dagars ledigt och gjorde något roligt under en dag inför jul osv, osv. Det civila samhällets frivilliga insatser fungerar på ett bättre sätt under de kortare loven än under det långa sommarlovet.

Det finns många andra fördelar med att införa tre terminer i skolan som inte kort kan beskrivas här. Men många andra länder har detta system och det verkar fungera på ett bra sätt och underlättar för familjerna att få ihop sitt livspussel. Om detta också skulle innebära att det civila samhällets ideella resurser kan utvecklas och tas tillvara på det sätt som jag beskrivit ovan kan detta också innebära att barn och ungdomar får mer tid med vuxna på sin fritid på ett helt annat sätt än vad de har idag. Bara det skulle sannolikt innebära en vinst för samhället och att färre barn kanske känner sig så ensamma som de trots allt verkar göra idag.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *