Utifrån den verklighet som är!

FRalmedalen13Jag har idag lyssnat på statsministerns presskonferens i Almedalen. Denna presskonferens skulle väl ge alla journalister en fingervisning om vad hans tal i kväll kommer och handla om. Det var väl ingen som blev förvånad att Fredrik Reinfeldt började presskonferensen genom att säga att han i kväll skulle prata om jobben. Men sen tog han upp tråden från förra årets tal där han introducerade den så kallade jobbpakten. Jobbpakten gick ut på att om arbetsmarknadens parter kunde komma överens om avtal som innebär att om ungdomar upp till 24 år lättare kunde få anställning och jobb så skulle staten stötta arbetsgivarna med stöd och subventioner.

Idag berättade statsministern att branschvis har denna jobbpakt börjat komma att bli en stor framgång. Fler och fler branscher skriver avtal. Nu tänker regeringen göra sin del i jobbpakten och subventionerar både handledning och minskar arbetsgivaravgiften ytterligare för de företag som anställer ungdomar  enligt dessa avtal. Dessutom sänker man a-kasseavgiften för 2,3 miljoner löntagare och för vissa av dessa löntagare med hela 255 kronor i månaden.

En fantastisk framgång för regeringen! Ni har levererat och detta kan ge 30 000 nya jobb för ungdomar.

Jag måste ju tillägga att jag i sammanhanget är rätt stolt över mig själv, när det gäller den här frågan. Redan 31 mars 2011 skrev jag på bloggen om en idé – ett förslag – som jag tänkt fram. Men jag kallade idén för kompetensförsörjningsstöd. Förslaget var lite mer förenklat än regeringens men det gick ut på att om en arbetsgivare anställde en ung människa, oavsett utbildning och gav den en riktig lön så skulle staten kunna ge skattesubventioner till företaget motsvarande vad det kostade att utbilda den unge för att klara av jobbet hos företaget. Jobbpakten med avtal mellan arbetsmarknadens parter är så nära man kan komma denna idé. Jag ska väl nämna att jag skickade in förslaget till partiet och adresserade detta till Anders Borg. Också jag måste kunna tro på att någon kanske läst det hela och inte tyckt att det var så tokig idé om än lite mer förenklat än vad jobbpakten ändå är. Jag är väldigt glad idag för det betyder också att det jag känner till om den svenska modellen är väldigt nära verkligheten som den ser ut.

Igår lyssnade jag också Miljöpartiets Gustav Fridolin. Tyvärr är det ju synd att säga att MP utgår från den verklighet som är. Detta är och kommer alltid vara MPs stora brist. Man kan prata med fina ord om hur man vill att livet för människorna ska se ut långt efter det att vi är döda och ha visioner – visst. Det vill nog alla vi som är politikernördar på något sätt. Men MPs stora brist är att de inte utgår från att verkligheten är och i många fall fungerar. De vill inte bara ange VAD som ska uppnås utan kommer ofta, väldigt ofta, med också HUR detta VAD ska uppnås. I det sammanhanget hade aldrig MP  kunnat fått till sådana avtal mellan arbetsmarknadens parter som regeringen nu har varit en bidragande del i att få fram. I det sammanhanget kommer aldrig MP kunna vara en större kraft att räkna med när det gäller att sitta i en regering. De får nog fortsätta att göra sina uppgörelser både åt höger och vänster om de ska ha någon påverkan på besluten framöver. Man måste nämligen utgå i styrningen av landet utifrån den verklighet som faktiskt är och som i många delar också fungerar alldeles utmärkt.

Jag ser fram mot att lyssna på statsministern ikväll och till alla mina vänner som är i Almedalen. Var stolta över att vi utgår från den verklighet som är. Det kommer ge oss valsegern också 2014.  Sen ha skoj ikväll också. Själv skulle jag ha anlänt Visby idag, men jag har 38 graders feber.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Utifrån den verklighet som är!

 • 3 juli, 2013 at 14:34
  Permalink

  Mer socialism, är det allt Reinfeldt har att erbjuda? Då kan väl Löfvén få ta över direkt.

  Reply
  • 3 juli, 2013 at 14:37
   Permalink

   Du har för bråttom Tommy! Det är bättre att sitta vid makten än i opposition i alla fall. I opposition kan man ju inte göra någonting! 🙂

   Reply
 • 3 juli, 2013 at 18:03
  Permalink

  Jag är glad för din skull samtidigt är jag imponerad av långsiktigheten, uthålligheten och det fokus som Reinfeldt faktiskt besitter.

  Tur han är statsminister och inte Mona, Johult eller Löwen. 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *