Några första steg – snart springer de!

framsida1.jpgJag vet inte om ni kommer ihåg, ni som läser mig att jag för några månader skickade min bok till samtliga ekonomiska talespersoner för sjuklövern i riksdagen? Egentligen är inte det, det viktigaste att komma ihåg antagligen. Men jag fick åtminstone ett svar från Magdalena Andersson. Visserligen något av ett Jasså-svar, men ändå ett svar.

Den förra Alliansregeringen hade en äldreutredning i gång, där man diskuterade med branschen bland annat om hur äldreomsorgen skulle organiseras framöver. Den utredningen har den nya regeringen idag skrotat.

Men tänk att istället har det nya styret börjat diskutera i termer av omsorgstjänster och servicetjänster.

Själva essensen när det gäller mina förslag i boken. Att man ska särskilja servicetjänster och omsorgstjänster är en förutsättning för att man ska kunna frigöra relevanta resurser inom omsorgen för att möta den framtida demografiska utvecklingen. Men, men jag beskriver förslagen rätt detaljerat i min bok och vilka positiva effekter förslagen innebär.

Det roligaste (och kanske tråkigaste) i det hela är att jag har ju som sagt skickat boken till Alliansens ekonomiska talespersoner också. Men från Alliansen är man helt tysta. Inte ett dugg har kommit tillbaka från det hållet. Är det något som Alliansen behöver så är det ju faktiskt några förslag på hur man ska hantera vård- och omsorg framöver. Och jag tror också att en anledning till att många äldre valde att lägga en röst på SD istället för på Alliansen, var just att de sett att Alliansen inte hade några andra förslag för vård- och omsorg än valfriheten. En valfrihet som många utsatta äldre inte förstår sig på och inte ens orkar ta till sig.

Men, men. För mig spelar ingen roll om det är de borgerliga eller de rödgröna som vinner i racet att förändra inom vård- och omsorg så att vi kan möta den demografiska utvecklingen och hålla en hög kvalitet. Men för mig som ändå är borgerligt sinnad tycker jag det är väldigt synd att Alliansen inte vill/har förmåga att vara offensiva inom det här området. Inför valet hade de inte ens förmåga att försvara sina reformer. Så nu sitter vi där igen med en skakig valfrihet när det gäller välfärden.

Som sagt var – det nya styret har tagit några första steg när det gäller omsorgen. När det förstår vidden av det hela kommer de antagligen ta i med de stora kliven. Eller så springer de ifrån de borgerliga igen när det gäller välfärden. Det är synd, mycket synd.

Intressant?

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *