Alla gamla sånger dom är vals och stämmer inte alls!

Så har vi återigen sett etablissemanget falla och i skrivandets stund har vi Donald Trump som ny president i Vita Huset! Sist när alla vaknade upp efter ett valresultat som inget trodde var möjligt var efter Brexit. Jag har legat i influensa ett par dagar och har som alla influensasjuka sovit emellanåt och varit vaken till största del under dessa dygn. Därför var det inte så svårt för mig att vara vaken i spänningens stund och kolla in valet. Vad som har hänt i USA finns det så många som redan har kommenterat men en sak håller jag med om – detta val liknar Brexit. Opinionsundersökningarna har missbedömt de tysta väljarna – eller soffliggarna som vi kallar dem i Sverige. Men jag är ingen statsvetare och djupare analyser kommer sannolikt av dessa vid ett senare tillfälle.

Men däremot är jag sociolog. Som sociolog kan jag förstå analysen när det gäller de tysta väljarna/soffliggarna. När man så ser att så många, så många gånger nu lagt sin röst på politiska ledare, som utlovar förändring – till det bättre och resultatet för många istället blivit tvärtom. Många upplever att de fått det sämre oavsett löften. Då kan jag mycket väl fatta dessa tysta väljare/soffliggare som gav sig till röstlokalerna och sparkade helt sonika bort dessa etablerade. Tyvärr måste jag säga att Obama och demokraterna har bäddat för sin egen valförlust. Obama gick ut med parollerna We can och change. Obama kunde inte och det blev ingen förändring. Dessutom med att demokraterna valde en så hatad kandidat som Hillary Clinton – har bäddat för denna valförlust.

Men nog om detta! Vad som kommer med Trump i vita huset får väl framtiden visa oss. Men jag tror inte det blir lätt. Men, men jag ska inte sia om något när det gäller den delen. Men innan jag går in på nästa del i detta inlägg ska jag påpeka vissa saker med svenska media. Svenska media är väldigt konstigt funtade när de går in och analyserar USA och deras val. De flesta förutsatte att Hillary skulle vinna för att Donald varit den han var som person och lagt alla andra analyser över det amerikanska samhället i någon malpåse och glömt bort grunden för vad man vinner val på. Den enda som trodde att Donald Trump kunde vinna var Marcus Oskarsson (Tv4). Anna Hedenmo var nästan gråtfärdig i SVT när hon inte kunde prata sig till logiskt att Hillary skulle vinna. Men media över hela världen har gjort samma misstag över hela världen nu. De försöker förklara logiskt för väljarna varför de ”borde” rösta på samma gamla etablerade politiker och partier – utan att ta hänsyn att de flesta väljer ju efter ”whats in it for me!”. Sen när valresultaten kommer står alla där och kliar sig i huvudet och säger detta förväntade jag mig inte – vad hände?

Sen är det en annan sak med media också. De har de etablerade att kommentera de etablerade! Gamla partimänniskor, som numera gått till policybolag- och opinionsbildningsföretag. Det blir nästa plågsamt när Karin Pettersson i början av valvakan recenserar Donald Trumps valkampanj och säger att kvinnorna och Latinos kommer rösta fram Hillary Clinton till president och sen i nästa stund stakar sig på orden när hon inser att hennes analys inte stämmer. Nu till nästa del

Helgeandsholmen – Vi har ett problem!

Om två år ska vi gå till valurnorna! Med den utvecklingen vi sett nu i hela världen kan t o m jag räkna ut att alla etablerade partier kommer förlora stort i detta val till fördel för Sverigedemokraterna. Kanske att vänsterpartiet kan med sina övertoner om vinster i välfärden hålla sig på 8-9 procent? Det för att alla etablerade partier gör samma underskattningar av SD och V som alla gjort i Brexitvalet och nu i valet i USA. Soffliggarna kommer sparka er i nästa val.

Tyvärr ser jag inget hos de etablerade som påvisar att vi i Sverige skulle kunna bryta denna utveckling, som vi nu ser i hela världen. Inga framgångsrika reformer som gör välfärden bättre för de som behöver den. Inga reformer som bidrar till fler jobb. Inga reformer som gör att fler bostäder byggs. Inga reformer som bidrar till småsaker i vardagen, som att polisen fungerar, trafiken flyter och sjukvården blir mer effektiv.
Vad håller då de etablerade på med i det här landet. Jo, de blåser upp till storm när det gäller att förbjuda entreprenörer förmåga att kunna verka ekonomisk hållbart. I välfärden begränsar de utbudet av välfärdstjänster (timmar) istället för att genomföra reformer för folk att kunna få den välfärd som de behöver och efterfrågar. När det gäller bostadsbyggande lägger de bördan på den enskilde, med att begränsa folks möjlighet att låna till sitt boende, istället för att skapa ett regelverk som gör att det byggs många fler bostäder, som skulle stabilisera värdeökningarna och minska skuldbördan. Till alla ni som tycker det är fint att bo i Bromma. Ni skulle vara här vid Brommaplan i rusningstrafik och på helgerna. Man kommer varken ut eller in med bilen numera. Så här ser det ut i hela Stockholm och när tågen behöver kraftigt underhållas, då sitter de etablerade och tjafsar om höghastighetståg. Sjukvården ska vi inte prata om.  Rättsväsendet och vårt absolut viktigaste trygghetssystem har man t o m med raserat idag.
Folk är oerhört trötta på er och era företrädare som sitter på sina uppdrag i 20-30 år, oavsett vem som är partiordförande eller partiledning. Ingenting blir bättre vad ni än lovar och kanske håller. Man hade gjort en undersökning i USA för ett år sedan som handlade om de etablerade. Då visade sig att 51 procent av amerikanerna ville sparka hela representanthuset.

Inte ser jag någon ljusning heller på detta. Om två år är det val igen och redan börjar man internt i partierna positionera sig igen inför nästa års nominering. Tro mig – det är samma gamla människor som hamnar långt upp på listorna i 2018 års val, som hamnade högt upp i 2014 års val.  Jag behöver inte vara en ny Einstein för att räkna ut vissa saker. Tro mig!…………………………

Svenska folket kommer sparka er i arslet i nästa val!

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 thoughts on “Alla gamla sånger dom är vals och stämmer inte alls!

 • 9 november, 2016 at 09:50
  Permalink

  Hej.

  Som sociolog är du säkert medveten om det svåra i att se Den Andre såsom denne ser sig själv. Utan att ens försöka göra det kan man ej heller uppfatta hur den andre ser på världen. Ett typiskt drag hos svenska journalister (och en hel del andra) är att istället se världen som en sorts Sverige som inte utvecklats likadant (eller underförstått lika långt/avancerat) – något som är grunden till dessa ständiga felanalyser. (Då syftar jag inte på valresultat så mycket som bristen på resonemang om ”Vad, varför, hur, vem”.)

  Obama har varit den sämste och svagaste presidenten sedan Carter, något amerikaner i alla politiska läger är överens om. Detta har inte rapporterats i Sverige.
  Clinton är den mest välkänt och öppet korrupta och maktfullkomliga politiker i USA sedan Nixon. Detta är också relativt allmänt accepterat i USA.
  Demokraterna fiskar allt hårdare efter de färgades röster samt de kulturradikala, utan att inse att dessa ofta är socialt konservativa (särskilt då asiater, hawaiianer och syd/mellanamerikaner) det är detta som leder till den allt starkare splittringen på raslig grund, särskilt då förment liberala human-etiska grupper uppvisar allt mer rasism och hat gentemot vita.

  Återstår att se om vi kan upprepa detta i Sverige – skillnaden är att vi älskar den ödmjuke, även om denne r inkompetent, där amerikaner älskar en vinnare från USA och åt USA – något varken Obama eller Clinton uppfattas som, men väl Trump. Parallellerna till Sverige är obehagligt många, med sju riksdagspartiers ogenerade röstfiske via eftergifter till muslimer.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare, bl a i samhällsvetenskap/politik

  Reply
 • 9 november, 2016 at 18:57
  Permalink

  De svenska politikernas möjlighet att genomföra ”reformer” är minst sagt begränsade. Detta beror på den enorma folkökning som har skett de senaste åren. Precis som i de länder denna folkökning kommer ifrån.
  Det är alltid demografin som bestämmer speciellt den som är bland unga män.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *