Ordningen är återställd!

Ja, jag vet – jag har inget skrivit här på länge. Det kommer sig att det inte har funnits något att skriva om sen AKB avgick utan det mesta har ju mest varit en väntan på att Ulf Kristersson skulle väljas till ny partiordförande för Moderaterna. Vilket han gjordes i förrgår. Så bara två dagar senare kommer hans ommöblering i ledarskapet. Och innan jag går in och diskuterar denna med de olika namnen ska jag bara delge er en första passus till resonemanget.

Jag hade otroligt svårt att gratulera Ulf Kristersson till partiledarskapet, samtidigt som AKB lämnade ifrån sig ordförandeklubban. Varför kommer jag redogöra efter det att jag diskuterat den nya moderata ledningen.

Ommöbleringen innebär följande Elisabeth Svantesson blir ny finanspolitisk talesperson, Jessica Polfjärd blir ny arbetsmarknadspolitisk talesperson, Tobias Billström blir ny gruppledare i riksdagen, Anders Edholm blir biträdande partisekreterare,  samt Gunnar Strömmer som blir ny partisekreterare.

Intressanta utnämningar allihopa. Elisabeth Svantesson behöver jag inte recensera. Hon passar perfekt i denna rollen.  Den jag minst känner till är egentligen Jessica Polfjärd, som tills nu varit gruppledare i riksdagen. Men det blir säkert bra. Att Tobias Billström kommer tillbaka till en mer aktiv roll tycker jag är riktigt bra. Han har hittills fått leva en alldeles oförtjänt anonym tillvaro i partiet, med den kunskap och klokskap han besitter. Anders Edholm har jag inte heller så mycket kännedom om, men jag tycker han har gjort ett bra intryck som partisekreterare i en svår tid.

Men det mest och bästa valet som Ulf gjort är Gunnar Strömmer. Jag känner inte honom personligen, men det jag sett av honom titt som tätt i partiet och det säger mig att han har en förmåga utöver det vanliga. Gunnar har respekt med sig är inkännande och förstår sig på – så att säga. Om det är någon som kan få de flesta att samlas och känna hopp i partiet så tror jag det är Gunnar. Bra val där och bra att du ville ställa upp.

MEN!!! (tänk det finns alltid ett men när det gäller mig)

Jag kunde som sagt var inte gratulera Ulf till partiledarskapet i söndags när han valde med att AKB fick lämna över ordförandeklubban. För jag anser fortfarande – och jag har minne som en elefant. Moderater har betett sig som praktarslen när de fick AKB att lämna som partiledare.

MAN GÖR INTE PÅ DETTA SÄTT!

Idag när samma lag som har mist sig själva dessutom går ut och hyllar Ulf ommöblering utifrån det personliga ställningstagandet har jag kräkreflexer.

MEN ORDNINGEN ÄR ÅTERSTÄLLD!

Nu har partiet återigen de toppstyrande männen medan kvinnorna kan känna sig bekväma i sina roller som bihang till de toppstyrande männen. Nu behöver inte kvinnorna ta sig längre till nya höjder och konkurrera om uppdragen. Det räcker med att de säger Ulf har sagt eller Gunnar har sagt. De kvinnor som inte gör på detta vis gör sig inte besvär.

Så fungerar nämligen Moderaterna rent kulturellt. Och ni som inte säger eller erkänner det ljuger. Det var av den anledningen som Per Schlingmann kände sig nödsakad att komma med sina propåer om kostym och pärlhalsband. Ingen behöver göra detta om inte kulturen i en organisation sitter så bergfast i väggarna.

 

De som ger mig störst kräkreflexer är dock de som varit i samma partistyrelse som AKB och som idag hyllar Ulf men som aldrig har gett AKB något stöd alls. Va fan satt du där och förstörde för partiet för? Avgå omedelbart!

Nej vi ska inte strida internt tycker Ulf – och visst ska man vinna val måste man vara enade. Men som sociolog vet jag ju också att det finns det ju lite olika stadier när någon ny tillträder med ett nytt lag. Det första är ju det vi kallar en smekmånad. Där alla hyllar allt som sker. Sen kommer det andra tider. I det här partiet att man ska sätta sina listor till de olika valen. Och till slut att politiken ska gillas av väljarna i valet 2018. Annars har man förlorat sitt berättigande hur det än är.

Och jag undrar mest. Hur ska du Ulf och ditt gäng tilltala fler än den där hallelujakören som låg bakom AKBs lämnade? Du vet vi som är lite utbildade och tittar lite nyktert på partiets utveckling sen SD kom in riksdagen? Har ni verkligen kompetensen att navigera?

Hur ska du kunna övertyga oss lite kritiska, som ändå delar moderaternas värderingar, samtidigt som vi håller oss i bakgrunden med en tumme i ögat på er hela tiden?

SAMT hur ska du engagera oss som inte tycker det är speciellt kul (men ändå delar moderaternas värderingar) att vara kvinnor och hela tiden springa omkring och gulla med männen i det här partiet för att komma någonstans?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

One thought on “Ordningen är återställd!

 • 4 oktober, 2017 at 16:29
  Permalink

  Hej.

  moderaterna (eller har man återgått till stor begynnelsebokstav för egennamn?) kan ju alltid lära sig av Vänsterpartiet. Där får män inte hålla möten utan att det är kvinnor närvarande, oavsett om det sitter någon kvinna i den aktuella arbetsgruppen eller om det bara är ett korridorsnack.

  Det omvända gäller givetvis inte, då kvinnor i marxistisk och kollektivistisk logik är en grupp som alltid är diskriminerad och innehar offerrollen gentemot män.

  Tråkigt om sådan tänkande skulle genomsyra moderaterna än mer än det redan gör. Om partiet fortsätter vara Löfvens stödhjul så som man gjort de senaste tre åren (vilket verkar vara avsikten) lär moderaterna tappa röster både till det enda oppositionspartiet (SD) och till uppstickare som MED och andra liberala partier.

  Personligen har jag inget emot en utveckling som omöjliggör ytterligare fyra år med vad som i praktiken är en sjupartiregering.

  Som alltid är dina interna erfarenheter viktiga för den som inte är partiansluten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *